Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe stakingen in Duitse trein- en vliegverkeer

Kort nieuws - 20 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Komende vrijdag rijden opnieuw veel minder treinen in Duitsland door een staking. Ook op de luchthavens van Düsseldorf, Keulen/Bonn en Hamburg wordt gestaakt, daar al vanaf donderdag. (geactualiseerd donderdag 14.30 uur)

Staking in het vliegverkeer

Donderdag en vrijdag wordt gestaakt door personeel op de vliegvelden van Hamburg, Düsseldorf en Keulen/Bonn. Honderden vluchten vallen uit, meer dan 100.000 reizigers zijn volgens Duitse media gedupeerd. Ook een deel van de inkomende vluchten vervalt. Op binnenlandse vluchten zal de staking ook op andere luchthavens, zoals Frankfurt, voor problemen zorgen. Vakbond Verdi heeft aangekondigd vrijdag ook op het vliegveld van Stuttgart te staken. De luchthavens waarschuwen ook voor de vluchten die wel doorgaan voor langere wachttijden. Zaterdag wordt bovendien grote drukte verwacht door alle omgeboekte passagiers.

Treinstaking

Vrijdag wordt bij de Duitse spoorwegen gestaakt, tussen 3 uur ‘s morgens en 11 uur ‘s morgens. Deutsche Bahn laat al het interregionale treinverkeer tot 13 uur vervallen, maar  verwacht wordt dat interregionale treinverbindingen tot in de avond ontregeld zullen zijn door de staking. Gestaakt wordt bij Deutsche Bahn en Transdev (vooral actief op regionale trajecten). Ook andere vervoerders kunnen last hebben van de werkonderbreking, omdat ze gebruik maken van hetzelfde spoor. Metros en bussen rijden wel gewoon. In de avond zullen de meeste treinen weer rijden volgens dienstregeling.

Deutsche Bahn waarschuwt dat de treinen het hele weekend erg druk zullen zijn en adviseert zomogelijk al donderdag of pas vanaf maandag te reizen. Kaartjes voor interregionale treinen (Fernverkehr) op 21 april blijven volgens DB geldig tot 25 april. Meer informatie bij Deutsche Bahn

Waarom wordt gestaakt?

Dat tegelijkertijd bij de Deutsche Bahn en op vliegvelden wordt gestaakt, is volgens de vakbonden toeval. Anders dan bij de eerdere grote staking in maart, was dit deze keer niet afgestemd.

Vakbond Verdi heeft personeel van luchthavens opgeroepen te staken om druk te zetten op de onderhandelingen over onder meer een betere betaling van nachtwerk en overuren. Spoorvakbond EVG probeert bij Deutsche Bahn hogere lonen voor het spoorpersoneel af te dwingen. Lees meer in de FAQ van de Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger