Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote staking: nauwelijks trein- en vliegverkeer in Duitsland

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een van de grootste vervoersstakingen in Duitsland: intercity-treinen rijden vandaag helemaal niet, regionale treinen staan grotendeels stil en ook veel vliegtuigen blijven aan de grond. Miljoenen reizigers zijn de dupe van de stakingen en ook het goederenvervoer wordt erdoor getroffen.

De staking is maandag stipt om 00:00 uur begonnen en duurt 24 uur volgens dienstenvakbond Verdi en spoorvakbond EVG. De bereidheid om te staken is zeer groot, aldus de EVG. Veel werknemers verdienen volgens de vakbonden zo weinig dat ze de geëiste loonsverhogingen hard nodig hebben en ze zijn woedend over de slecht lopende cao-onderhandelingen. De bonden eisen 10,5 procent loonsverhoging en eenmalige betalingen.

Het Duitse Fernverkehr, de intercity's, rijdt vandaag helemaal niet, regionaal treinverkeer is flink ingeperkt. In de deelstaten Baden-Württemberg, Hessen, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saksen en in grote delen van Beieren rijden ook lokale treinen, bussen en metro's niet. Ook het personeel op veel luchthavens staakt, waardoor rond de 380.000 reizigers vandaag niet kunnen vliegen. Voor de luchthaven van Berlijn gold de stakingsoproep in principe niet, maar ook daar blijven veel vliegtuigen aan de grond omdat alle binnenlandse vluchten voor vandaag zijn geannuleerd. Ook personeel van havens, waterwegen en snelwegen staakt.

Tot veel files op de Duitse wegen is het vanmorgen niet gekomen. Omdat de staking vroeg is aangekondigd, hebben waarschijnlijk veel mensen besloten thuis te werken. Bij wijze van uitzondering mocht vrachtverkeer gisteren, op zondag, rijden. Op zondag rijden vrachtwagens in Duitsland normaalgesproken niet. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger