Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland haalt klimaatdoelen slechts gedeeltelijk

Kort nieuws - 18 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft vorig jaar minder broeikasgassen uitgestoten dan in 2021, maar deskundigen waarschuwen dat die daling slechts tijdelijk kan zijn. 

De uitstoot van broeikasgassen bedroeg vorig jaar 746,2 miljoen ton, ruim 15 miljoen ton minder dan in 2021, blijkt uit voorlopige cijfers van het Umweltbundesamt, de federale milieu-instantie. Deze daling werd bereikt doordat de industrie minder uitstootte, door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en problemen in de toeleveringsketen, stelt Hans-Martin Henning, voorzitter van de Expertenrat für Klimafragen, die de regering over klimaatvraagstukken adviseert. Als de economische groei in 2022 niet was afgeremd, was de uitstoot negen miljoen ton hoger geweest, aldus Henning.  

Duitsland wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met tenminste 65 procent verminderen ten opzichte van 1990. Vooral de sectoren verkeer en vastgoed zijn daarbij een probleem, die halen hun klimaatdoelen niet. Door de milde winter en andere manieren van verwarmen stootte de vastgoedsector zes miljoen ton CO2 minder uit, maar dat is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen, waarschuwen de experts. De Duitse verkeerssector overschreed de klimaatdoelstellingen opnieuw met 9,7 miljoen ton. In de energiesector werden de doelen net gehaald. Weliswaar was er meer CO2-uitstoot, maar er werd minder aardgas gebruikt. In plaats daarvan greep de industrie terug op kolen, maar ook op duurzame energiebronnen. 

Met oog op de klimaatdoelstellingen voor 2030, 2035 en 2045 waarschuwt de Expertenrat voor hervormingen in het klimaatbeleid die de regering wil doorvoeren. In de huidige wet moet elke sector jaarlijks een CO2-doelstelling halen. De regering wil dat aanpassen zodat de doelstellingen sectoroverschrijdend worden gecontroleerd. Zo zou de ene sector de tekortkomingen van de andere kunnen compenseren. De deskundigen waarschuwen dat de kans dat de klimaatdoelen op deze manier niet gehaald worden, groter is. Lees meer bij Tagesschau en het rapport van de Expertenrat für Klimafragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger