Duitslandweb logo Duitslandweb

'Milieu-organisatie sleept Duits kabinet voor de rechter'

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse milieu-organisatie BUND is naar de rechter gestapt omdat ze wil dat de bondsregering zich verantwoordt voor haar klimaatbeleid. Dat melden Duitse media. Met het huidige beleid haalt Duitsland zijn klimaatdoelen niet, aldus de BUND.

Duitsland had zichzelf tot doel gesteld in 2020 in totaal 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Dat is niet gelukt. Ook in 2021 haalde Duitsland zijn klimaatdoelen niet en volgens voorlopige berekeningen van milieudenktank Agora Energiewende geldt hetzelfde voor 2022.

Milieu-organisatie BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) wil niet blijven toekijken "hoe delen van de bondsregering de eigen klimaatdoelen negeren en effectieve maatregelen bij verkeer en gebouwen weigeren uit te voeren." Als de regering van kanselier Scholz niet in staat is de eigen klimaatdoelen te halen, moet ze volgens de BUND daar via de rechter toe worden verplicht.

Vooral de doelen voor de sectoren verkeer en gebouwen leveren problemen op. Daar heeft een adviesraad van de bondsregering eerder al op gewezen, maar op het klimaatplan dat deze problemen moet aanpakken, wordt nog steeds gewacht. De BUND eist in een klacht, ingediend bij de hogere bestuursrechtbank Berlin-Brandenburg, dat de regering met directe maatregelen komt om de doelen alsnog te halen, zoals is vastgelegd in de Duitse klimaatbeschermingswet. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

In Nederland boekte de organisatie Urgenda in 2018 succes met een vergelijkbare zaak. De rechter bepaalde toen dat de Nederlandse regering zich aan haar klimaatdoelen moet houden.

Reacties

Hendrik Bruins - 24 januari 2023 16:40

Een regering moet zich verantwoorden jegens het parlement en niemand anders. Het zou goed zijn dat de regering dit principiële standpunt voor de rechter gaat verdedigen. De milieubeweging meet zich een te grote broek aan.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger