Minister Baerbock brengt heikel bezoek aan China
Kort nieuws - 13 april 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is begonnen aan een tweedaags kennismakingsbezoek aan China.
Voorafgaand aan haar bezoek zei Baerbock dat ze zich een preciezer beeld wil vormen van "het spanningsveld tussen politieke controle en economische openheid" in China, nu de coronabeperkingen zijn weggevallen.
De minister staat bekend om haar kritiek op China, terwijl kanselier Scholz juist een mildere toon aanslaat. Toen Scholz in november vorig jaar Peking bezocht, wekte Baerbock de indruk daar niet blij mee te zijn. Ze gaf hem toen openlijk de opdracht China er op te wijzen dat de Duits-Chinese samenwerking is gebaseerd op eerlijke concurrentie, mensenrechten en erkenning van het internationaal recht. Het maakte duidelijk dat Baerbock en Scholz wat China betreft niet op één lijn zitten.
De reis van Baerbock komt een week na het bezoek van Macron aan de Chinese president Xi Jinping. Op dat bezoek kwam veel kritiek omdat het wel erg vriendschappelijk was en Macron suggereerde dat de EU in de kwestie-Taiwan niet te veel aan de leiband van de Verenigde Staten moet lopen.
Baerbock begint haar bezoek in de havenstad Tianjin. Ook zal ze een school bezoeken en langsgaan bij een Duits bedrijf dat windturbines produceert. Vrijdag staat een aantal politieke gesprekken in Peking op het programma. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung (betaalmuur)
Lees meer:
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Wachten loont
Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.
Reacties
Onder aanvoering van Groot-Brittannië en Duitsland vormden acht landen uiteindelijk een 50.000 man sterke troepenmacht die een einde maakte aan de Bokseropstand. Half augustus 1900 werd de belegering van de ambassadewijk in Peking na 55 dagen gebroken. De coalitie werd overigens niet alleen gevormd door westerse landen, ook het Japanse Keizerrijk leverde manschappen.
Fijn dat Duitsland de relatie met China wil verbeteren. Duidelijk is dat de soevereiniteit van China gerespecteerd wordt.