Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Leopard 2-tanks in Oekraïne aangekomen

Kort nieuws - 28 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Leopard 2-gevechtstanks, die Duitsland eind januari toezegde aan Oekraïne, zijn inmiddels in het land gearriveerd. Dat zei bondskanselier Scholz maandag op een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Er zijn op dit moment achttien Leopard 2A6-tanks in Oekraïne, die moeten dienen als verdediging tegen de Russische aanvallen, zei Scholz. "We hebben ze geleverd zoals aangekondigd", aldus de kanselier die in Rotterdam was voor de vierde Nederlands-Duitse regeringsconsultaties. Met de tanks zijn ook munitie, reserve-onderdelen en twee gepantserde bergingsvoertuigen met in Duitsland opgeleide bemanning in Oekraïne aangekomen, aldus het Duitse ministerie van Defensie. 

Oekraïne drong lang aan op moderne Westerse gevechtstanks. Duitsland heeft lang geaarzeld voor het bereid was de gevechtstanks aan Oekraïne te leveren. Eind januari besloot de bondsregering dat wel te doen, mede onder druk van NAVO-partners als Polen. In eerste instantie ging het om veertien Leopard 2-gevechtstanks. Eind februari zei minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) nog vier extra tanks toe. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger