Duitslandweb logo Duitslandweb

'Drielandentrein Aken-Luik-Maastricht dit jaar van start'

Kort nieuws - 14 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Drielandentrein tussen Nederland, België en Duitsland kan in december gaan rijden. Daarvoor hebben de verschillende betrokkenen een intentieverklaring getekend. De trein rijdt zonder overstap tussen de drie grensregio’s.

“Als je in een grensregio woont, is het belangrijk dat goed grensoverschrijdend openbaar vervoer ervoor zorgt dat je in de hele regio aan het werk kan of een opleiding kan volgen. Maar hoe logisch dit ook klinkt, in de praktijk is het een enorme klus om te realiseren. Treinen moeten worden aangepast, dienstregelingen moeten op elkaar aansluiten, vervoerders moeten samenwerken", aldus de Nederlandse staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een persbericht. 

Heijnen heeft deze week samen met de Belgische minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels van Mobiliteit en Infrastructuur een intentieovereenkomst voor de Drielandentrein getekend. Die moet het mogelijk maken dat de trein in december van dit jaar gaat rijden tussen Luik, Maastricht en Aken. De betrokken vervoerders NS, Arriva en het Belgische NMBS hebben daarvoor onder meer treinen omgebouwd zodat ze ook op het Belgische spoor kunnen rijden.

Gilkinet noemt het project "een voorbeeld voor de Europese spoorintegratie". Op dit moment moeten reizigers in de grensregio als ze van Luik naar Aken willen nog overstappen in Maastricht. Die overstap valt weg. Op de stations van Aken en Luik kun je bovendien een hogesnelheidstrein nemen, waardoor steden als Keulen, Frankfurt, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs een stuk dichterbij komen. Daarmee draagt de Drielandentrein ook bij aan het aantrekkelijker maken van de trein als alternatief voor korte vluchten, aldus het persbericht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lees meer in het persbericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger