Duitslandweb logo Duitslandweb

Meer geld voor bescherming Duitse democratie

Kort nieuws - 15 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft woensdag tot de zogeheten 'Demokratiefördergesetz' besloten: een wet ter bevordering van de Duitse democratie. Organisaties en verenigingen die zich inzetten om geweld, racisme en extremisme in Duitsland te bestrijden, krijgen in de toekomst meer financiële steun.

De regering steunde initiatieven ter bescherming van de democratie al langer, maar met de 'Demokratiefördergesetz' wordt ook de financiering op lange termijn gegarandeerd. Dit biedt de organisaties en vereningen meer planningszekerheid. Voorheen spoorde de regering met haar financiering enkel jongeren aan om aan de projecten tegen extremisme deel te nemen. De nieuwe wetgeving biedt nu ook volwassenen de kans aan zulke projecten mee te doen.

Minister van Gezinszaken Lisa Paus (Groenen) onderstreepte op een persconferentie het belang van de nieuwe wet: "Populisten en extremisten verzetten zich tegen democratische waarden en proberen met name in tijden van crisis onze open samenleving te splijten." De 'Demokratiefördergesetz' moet de Duitse samenleving beter tegen extremistische en racistische aanvallen beschermen, aldus Paus. Ook minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) sprak woensdag van een "goede dag voor de democratie". Volgens haar helpt de wet om bedreigingen van Verfassungsfeinde, mensen die de grondwet afwijzen, te bestrijden.

Al enkele jaren wordt in Duitsland over de invoering van de 'Demokratiefördergesetz' gediscussieerd. Door de invallen bij de Rijksburgerbeweging afgelopen week kreeg een snelle invoering van deze wet prioriteit. Lees meer bij Die Zeit en Bundesregierung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger