Duitslandweb logo Duitslandweb

Invallen bij Reichsbürger die ambtenaren lastigvielen

Kort nieuws - 23 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft invallen gedaan in twintig panden in acht verschillende deelstaten in een onderzoek naar een groep zogenoemde Reichsbürger. De groep heeft volgens het Openbaar Ministerie overheidsdiensten overladen met e-mails en telefoontjes en ambtenaren beledigd en bedreigd. 

Hoeveel mensen de politie heeft aangehouden, is niet gemeld. De groep zou de acties tegen overheidsinstanties via berichtendienst Telegram hebben gecoördineerd. Een 58-jarige man uit Beieren zou hierin het voortouw hebben gehad. De man is al enkele jaren in het vizier van de politie. De leden van de groep worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie, aldus het OM.

De Reichsbürger, letterlijk vertaald Rijksburgers, erkennen de Duitse overheid niet. Leden van de groep waarbij de invallen vandaag zijn gedaan, vielen ambtenaren lastig met hun theorieën over de Duitse staat en betichtten hen van mensenrechtenschending en oorlogsmisdaden, meldden OM en politie donderdag. Ook werden ambtenaren met de dood bedreigd. Door de stortvloed aan mail en telefoon werden de instanties ernstig gehinderd in hun werk. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk

De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz zag de beweging de afgelopen jaren groeien en gaat uit van 23.000 Reichsbürger en Selbstverwalter (autonomen) in 2022. De dienst registreerde 1358 misdrijven door deze rechtsextremisten in 2022. Lees meer bij Verfassungsschutz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger