Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe invallen in kringen van Reichsbürger

Kort nieuws - 22 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft woensdagmorgen huiszoekingen gedaan bij nog eens 19 personen in het onderzoek naar de coupplannen van een groep Reichsbürger en complotaanhangers. Een van de betrokkenen heeft op de politie geschoten, melden Duitse media.

Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen trof voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. De politie arresteerde in eerste instantie 23 mensen. Onder hen waren oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich Reuß.

De afgelopen maanden heeft de recherche het in december in beslag genomen bewijsmateriaal onderzocht. Dat heeft geleid tot de invallen deze woensdag in zeven deelstaten, meldden WDR, NDR en Süddeutsche Zeitung op basis van gezamenlijk onderzoek. Tegenover deze media bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat in Reutlingen een persoon op de politie heeft geschoten. Een politieman raakte daarbij gewond. De schutter is aangehouden.

Bij vijf van de 19 personen zou het gaan om verdachten, de overigen zouden zijn opgedoken in chatgesprekken. Onder hen zijn volgens WDR, NDR en SZ actieve politiemensen en militairen. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid, van rond tienduizend aanhangers in 2016 tot ongeveer 21.000 in 2021, volgens veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Sinds 2016 houdt de dienst de beweging in de gaten. Ongeveer 2100 van de Reichsbürger en Selbstverwalter schatte de Verfassungsschutz vorig jaar in als 'op geweld gericht'; ze hebben eerder geweld gebruikt of vallen op door dreigementen, geweldsverheerlijking of een gewelddadige ideologie. Na meerdere zware geweldsincidenten probeert de overheid de leden van de beweging de wapens af te nemen. Sinds in 2020 een nieuwe wapenwet van kracht werd, mogen wapenvergunningen worden ingetrokken of geweigerd als iemand Rijksburger is. Lees meer over de Rijksburgers op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger