Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces 30 jaar na aanslag op asielzoekers Saarland van start

Kort nieuws - 16 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ruim 30 jaar na de aanslag op een asielzoekerscentrum in Saarlouis (Saarland) begint vandaag het proces tegen de verdachte. Bij de brand in 1991 kwam de 27-jarige Ghanese asielzoeker Samuel Yeboah om het leven. Terecht staat een inmiddels 51-jarige Duitser die de aanslag uit racistische motieven zou hebben gepleegd.

De brand in het asielzoekerscentrum in Saarland brak een dag na de geruchtmakende rellen in Hoyerswerda (Saksen) uit in september 1991. Daar vielen rechts-radicale jongeren asielzoekerscentra aan. Daarna verspreidde het geweld zich snel naar andere gebieden in Duitsland. Tussen 1991 en 1993 was het aantal racistische geweldsdaden bijna verdrievoudigd. De aantallen liepen in de duizenden.

Het Duitse Openbaar Ministerie klaagt de 51-jarige Peter S., naar verluidt een voormalige skinhead, onder meer aan voor moord en poging tot moord in 20 gevallen. Hij zou in de "pogromsfeer" van de rechts-extremistische rellen van begin jaren 90 brand hebben gesticht met benzine in het trappenhuis van het asielzoekerscentrum in Saarlouis, aldus het OM. Yeboah kwam daarbij om het leven, twee anderen raakten gewond. De overige 18 asielzoekers konden op tijd vluchten. S. ontkent de beschuldigingen.

De zaak kreeg in 2019 opnieuw aandacht na een post over de aanslag als cold case op Facebook. Een vrouw meldde zich bij de politie met de mededeling dat een kennis haar tijdens een barbecue had verteld de aanslag te hebben gepleegd. Het OM startte een nieuw onderzoek en arresteerde de verdachte in april van dit jaar. Na de arrestatie verontschuldigde de politie van Saaland zich voor de fouten die in 1991 zijn gemaakt. Destijds werd de zaak binnen een jaar gesloten zonder dat duidelijk was wie de aanslag had gepleegd. Lees meer bij FAZ.net, SWR.de en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger