Duitslandweb logo Duitslandweb

Weer meer aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland

Kort nieuws - 8 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland is voor het eerst in jaren weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 65 aanslagen op asielzoekerscentra gepleegd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op een vraag van de partij Die Linke. Dat zijn bijna net zoveel aanslagen als in heel 2021. De verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder toeneemt. Vooral opvangcentra waar Oekraïners verblijven, zijn doelwit. 

In oktober woedde een brand in een hotel in Groß Strömkendorf in Mecklenburg-Voorpommeren, waar Oekraïners werden opgevangen. De politie gaat uit van brandstichting. Kort daarop werd brand gesticht in een gepland asielzoekerscentrum in Bautzen in Saksen. En in Nedersaksen schoot onlangs een man met een luchtdrukpistool op een opvangcentrum waar Oekraïners verbleven. 

De politie gaat ervan uit dat de aanslagplegers in de meeste gevallen uit de rechts-radicale hoek komen. Vaak blijft het bij de aanslagen bij vernielingen. Maar asielzoekers worden ook buiten de centra aangevallen. Dit jaar gebeurde dit tot nu toe 711 keer. In 2021 werden 965 van zulke aanvallen gemeld. In een op de vijf gevallen loopt het slachtoffer bij dat geweld lichamelijk letsel op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt sinds 2015 het aantal aanslagen op opvangcentra bij. Toen waren het er meer dan 1000. In de jaren daarna daalde de hoeveelheid aanslagen, van 280 in 2017 naar 84 in 2020. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger