Duitslandweb logo Duitslandweb

Toch vervolg op actie goedkoop OV: 49-euro-ticket

Kort nieuws - 3 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politiek heeft er lang over gediscussieerd, maar binnenkort komt er weer een gereduceerd maandticket voor het Duitse openbaar vervoer. Dat heeft de regering woensdag afgesproken met de deelstaten. 

Het zogenoemde 'Deutschlandticket' gaat 49 euro per maand kosten. Het is de opvolger van het populaire 9-euro-ticket, waarmee afgelopen zomer een maand lang onbeperkt met het regionale vervoer in Duitsland kon worden gereisd. Eind augustus stopte die regeling. Vanwege de inflatie en energiecrisis bleef de roep om een goedkoper openbaar vervoer. Ook had het 9-euro-ticket duidelijk gemaakt dat het gemak van één kaartje voor alle verschillende OV-aanbieders en regio's erg wordt gewaardeerd.  Maandenlang werd er gewerkt aan een opvolger die, in tegenstelling tot het 9-euro-ticket, door de overheid en de deelstaten gezamenlijk wordt gefinancierd. Beide partijen zullen 1,5 miljard euro bijdragen.

Nog niet alle details over het 49-euro-ticket zijn uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het zo snel mogelijk te koop is, de planning is vanaf januari 2023. Maar of dat gehaald wordt, hangt af van de financiering van de deelstaten. Ook moeten de regionale openbaarvervoersbedrijven de distrubutie en verkoop voor het Deutschlandticket nog regelen. Het ticket is niet geldig op interregionale treinen.

Mogelijk zal het ticket, een digitaal maandabonnement, in 2024 in prijs stijgen. De overheid en de verkeersministers van de deelstaten hebben die optie opengehouden, met het oog op de hoge brandstof-, elektriciteits- en loonkosten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en ADAC

Het 49-euro-ticket is onderdeel van een pakket besluiten dat werd genomen tijdens het Bund-Länder-Treffen. Dat is een overleg van de centrale overheid met de deelstaten waarbij belangrijke financiële kwesties op tafel lagen. Woensdag werden ook afspraken gemaakt over de prijzen voor elektriciteit en gas en de financiering van vluchtelingenopvang. De oppositie is kritisch over de gemaakte afspraken. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger