Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Von der Leyen willen 'Marshallplan' voor Oekraïne

Kort nieuws - 24 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zetten zich in voor een 'Marshallplan' voor de wederopbouw van Oekraïne. Dat schrijven ze in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Scholz en Von der Leyen noemen de wederopbouw van Oekraïne in de FAZ een "taak voor de komende generaties, die nu moet beginnen".

Scholz opent vandaag met de Oekraïense minister-president Denys Sjmyhal een Duits-Oekraïens economisch forum in Berlijn. Het Duitse bedrijfsleven heeft daaraan voorafgaand al plannen gemaakt voor de wederopbouw van Oekraïne. Daarbij gaat het concreet om herstel van bijvoorbeeld infrastructuur, maar ook om hoe de wederopbouw georganiseerd kan worden. Dinsdag vindt in Berlijn bovendien een wederopbouwconferentie plaats met vertegenwoordigers uit Oekraïne en van internationale en maatschappelijke organisaties. 

Het Marshallplan waar Scholz en Von der Leyen in de FAZ over spreken, verwijst naar de miljardensteun van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog voor de wederopbouw van Duitsland en andere Europese landen. Als het gaat om de steun voor Oekraïne heeft Europa een bijzondere rol te vervullen, aldus Scholz en Von der Leyen, omdat Oekraïne kandidaat is voor toetreding tot de EU. "De weg van de wederopbouw is daarom ook het pad van Oekraïne naar de Europese Unie." Het is in het belang van de EU het land te steunen, schrijven ze. "Oekraïne verdedigt ook de internationale, op regels gebaseerde orde, de basis van onze vreedzame samenleving en de welstand wereldwijd." Lees meer bij Tagesschau, n-tv en FAZ (betaalmuur)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger