Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz zwicht niet voor druk om tanks te leveren

Kort nieuws - 15 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Oekraïne successen boekt in de oorlog tegen Rusland en roept om tanks en pantservoertuigen, is de druk op de Duitse regering om meer te leveren enorm. Voor de terughoudendheid van kanselier Scholz en zijn SPD is maar weinig begrip.

De voorzitter van het Oekraïense parlement kwam donderdagmorgen in Berlijn aan voor een bezoek. Duitsland moet zijn leidersrol waarmaken en als eerste land westerse gevechtsvoertuigen leveren, zei Ruslan Stefantschuk direct na aankomst tegen persbureau DPA.

Maar kanselier Olaf Scholz (SPD) wil er niet aan. Duitsland wil niet op eigen houtje opereren en alleen in afstemming met de EU- en NAVO-bondgenoten handelen, zegt Scholz bij herhaling. En Duitsland moet zelf genoeg materieel hebben om zich te verdedigen en aan de NAVO-verplichtingen te voldoen, voegde defensieminister Lambrecht daar aan toe.

Maar de druk is enorm. Coalitiegenoten FDP en Groenen vinden dat Duitsland meer zou moeten leveren en de krantencommentaren die de regering oproepen Oekraïne te bevoorraden nu er een momentum is ontstaan buitelen over elkaar heen.

Duitsland heeft ook lang gewijfeld voor het besloot zware wapens te leveren. Samen met Nederland heeft het uiteindelijk pantserhouwitsers geleverd. Ook levert het pantservoertuigen aan landen als Tsjechië en Slovenië, die dan hun oude Sovjetmaterieel aan Oekraïne leveren.

Wapenproducent Rheinmetall liet eerder deze week weten dat de fabriek 16 oude Marder gevechtsvoertuigen van de Bundeswehr heeft opgelapt en gemoderniseerd en dat die nu klaar staan voor de export. Maar het concern krijgt geen exportvergunning.

Parlementsvoorzitter Stefantschuk heeft gesprekken met verschillende regeringsvertegenwoordigers en probeert naar eigen zeggen uit te zoeken wat er nodig is om Duitsland zo ver te krijgen dat het gevechtstanks levert of de levering van zulke tanks toestaat. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger