Duitslandweb logo Duitslandweb

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie
Nieuwe debatreeks: Sturm und Drang

Achtergrond - 30 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse historicus Hedwig Richter (1973), professor voor Neuere und Neueste Geschichte aan de Universität der Bundeswehr München, schreef in 2020 een bestseller over de wortels van de Duitse democratie en is een van de opvallendste historici van het moment. Ze gaat vrijdagmiddag in Amsterdam in gesprek met Willem Schinkel (1976), hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en veelvuldig omschreven als scherpzinnige en radicale denker.

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie
© Marijn Smulders/ Lena Giovanazzi

Richters boek ‘Demokratie. Eine deutsche Affäre’ deed veel stof opwaaien in de Duitse pers. Het werd neergesabeld door belangrijke vakgenoten, op een manier die weer anderen deed vermoeden dat de critici wellicht moeite hadden met de aandacht die Richter ten deel viel. Het boek stond bovenaan de bestsellerslijsten en leverde Richter veel uitnodigingen op voor interviews, lezingen en talkshows.

Richter roert zich actief in het publieke debat in Duitsland, via de opiniepagina’s van kranten, op televisie en via Twitter. Ook ondertekende ze onlangs de open brief in Die Zeit, die de regering opriep Oekraïne te steunen met meer wapens. (Meer hierover op Duitslandweb) De brief was een reactie op een eerdere open brief van prominenten, in tijdschrift Emma, waarin juist wordt gepleit voor een pacifistische koers en de regering wordt opgeroepen niet te escaleren, maar te werken aan een compromis tussen Rusland en Oekraïne. 

Richter beschrijft in ‘Demokratie. Eine deutsche Affäre’ onder meer hoe de democratie aanvankelijk door de elite werd gestimuleerd en niet door revoluties. Ze schetst een gedifferentieerd beeld van het autoritaire Duitse keizerrijk dat tegelijk hervormingen doormaakte die Richter als begin van een democratische ontwikkeling duidt. Crisis hoort bij de democratie, betoogt ze, en mede daarom nodigde het Duitsland Instituut Amsterdam haar uit voor de debatmiddag ‘Rethinking democracy in times of crisis’.

Willem Schinkel is socioloog en de vernieuwing en verandering van ons politieke en economische systeem is een van zijn belangrijkste thema’s. Hij probeert daarbij buiten de kaders te denken van het huidige systeem en doet voorstellen hoe het ook anders kan. Schinkel publiceert boeken en essays en schrijft ook voor online-medium De Correspondent. In zijn recente boek 'Pandemocratie' laat hij zijn licht schijnen op het overheidsbeleid in de pandemie en spreekt hij zich uit voor een pandemocratisch ecosocialisme dat ons moet behoeden voor ‘planetaire plundering’. 

Schinkel wijst er op dat rellen en geweld - zoals nu van boeren - een politiek moment zijn, een uiting van politieke spanningen. Bestuurders en politici zetten de relschoppers graag weg als tuig, zodat aan hun politiek niets hoeft te veranderen. “De klimaatbeweging kan veel leren van boeren als het gaat om militant actievoeren”, stelde hij vorige week in een opiniebijdrage in NRC.

De bijeenkomst is de eerste onder de noemer Sturm und Drang, een reeks waarmee het Duitsland Instituut opvallende denkers of opiniemakers uit Duitsland en Nederland in gesprek brengt met elkaar en een breed publiek laat kennismaken met hun ideeën. Een van de makers van het Iron Curtain Project speelt aansluitend The Populist Game met het publiek, een zoektocht naar de sterke leider in het publiek die de democratie omver kan werpen.

Vrijdag 1 juli, 14 uur, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Daarnaast ook online via livestream.

Meer informatie en aanmelding

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger