Duitslandweb logo Duitslandweb

Vredesmarsen in 120 Duitse steden

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vredesmarsen die tijdens Pasen in heel Duitsland worden gehouden, hadden dit jaar meer deelnemers dan in andere jaren. Dit meldde organisator Netzwerk Friedenskooperative Bonn. Ook was er kritiek op de marsen.

In 120 steden gingen mensen de straat op voor de vrede. Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn, zag de organisatie een matige stijging van het aantal deelnemers. “De oorlog in Oekraïne heeft tijdens de paasdagen veel mensen de straat op doen gaan die niet machteloos het nieuws willen volgen, maar zich actief tegen de oorlog, voor diplomatieke oplossingen en tegen bewapening willen inzetten”, aldus een spreker van het Netzwerk Friedenskooperative. De vredesmarsen zijn pacifistisch van aard en staan kritisch tegenover de NAVO. De vredesbeweging kende haar hoogtepunt in de jaren tachtig in West-Duitsland.

Verschillende politici hebben kritisch op het pacifistische karakter van de demonstraties gereageerd. Vicekanselier Robert Habeck (Groenen) liet aan kranten van de Funke-mediagroep weten dat “vrede er alleen kan en zal zijn wanneer Vladimir Poetin zijn aanvalsoorlog stopt.”  FDP-politicus Alexander Graf Lambsdorff stelde in een gastbijdrage in dagblad Die Zeit onder andere dat: “de deelnemers van de vredesmarsen de vijfde colonne van Vladimir Poetin zijn, politiek en militair.” Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger