Duitslandweb logo Duitslandweb

Oskar Lafontaine verlaat Die Linke

Kort nieuws - 17 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oskar Lafontaine (78), jarenlang een van de kopstukken van Die Linke, stapt uit de partij en maakt een einde aan zijn politieke carrière. Hij was in 2007 een van de oprichters van de socialistische partij.

Lafontaine was jarenlang een prominent gezicht binnen de sociaaldemocratische SPD, waarvoor hij onder meer deelstaatpremier van Saarland (1985 tot 1998), kanselierskandidaat (1990), partijvoorzitter (1995 tot 1999) en minister van Financiën (1998 tot 1999) onder SPD-kanselier Gerhard Schröder was.

In 2005 verliet hij de SPD, en sloot zich aan bij de WASG, een beweging van ontevreden SPD’ers. Samen met de Oost-Duitse PDS fuseerde de WASG in 2007 tot Die Linke. Sinds 2009 was hij fractievoorzitter van Die Linke in het deelstaatparlement van Saarland. Lafontaine is echtgenoot van Linke-politica Sahra Wagenknecht, die tussen 2015 en 2019 co-fractievoorzitter van de partij was.

"Ik wilde dat er in het politieke spectrum een links alternatief zou zijn voor de politiek van sociale onzekerheid en ongelijkheid , daarom heb ik de partij Die Linke mede-opgericht. Die Linke van vandaag heeft die claim opgegeven", zei Lafontaine vanmorgen. Lees meer bij Der Spiegel

Zie ook op Duitslandweb:
Oskar Lafontaine: Links geweten zwemt tegen de stroom in (verkiezingsdossier 2009)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger