Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitsers steunt Oekraïne-beleid

Kort nieuws - 3 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitsers steunt de ommezwaai in het Duitse buitenland- en defensiebeleid sinds de Russische inval in Oekraïne. Veel mensen in Duitsland maken zich zorgen over de Oekraïners en hun land, blijkt uit een peiling van de ARD.

Met de reactie van van de bondsregering op de oorlog in Oekraïne is 53 procent van de ondervraagden het eens. Ruim een kwart vindt dat de maatregelen niet ver genoeg gaan en voor 14 procent gaan ze juist te ver. Dat laatste vinden vooral veel AfD-stemmers. De peiling voor de ARD-DeutschlandTrend werd uitgevoerd door onderzoeksbureau infratest dimap.

Dat Russische banken worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift vindt 82 procent van de ondervraagden goed. Met het stopzetten van de vergunninsgprocedure voor gaspijpleiding Nord Stream 2 is 67 procent het eens en met de extra investering van 100 miljard in de Bundeswehr 65 procent. Voor de wapenleveranties aan Oekraïne spreekt 61 procent zich uit. Begin februari was dat nog 20 procent.  

De meeste ondervraagden maken zich zorgen over een verslechtering van de economische situatie in Duitsland, maar tweederde zegt de maatregelen tegen Rusland ook dan te steunen als er energietekorten ontstaan of de kosten voor levensonderhoud stijgen.

De grootste zorgen maken Duitsers zich over de mensen in Oekraïne: 89 procent van de ondervraagden spreekt die zorgen uit. 77 procent is bang dat Oekraïne volledig wordt bezet en 69 procent vreest een grote oorlog in Europa.

De bondsregering is met haar koerswijziging populairder geworden: 56 procent van de ondervraagden is tevreden met Scholz' kabinet. Dat is 18 procent meer dan in februari. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger