Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock overlegt met Franse en Poolse collega's

Kort nieuws - 1 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) reist vandaag naar het Poolse Łódź voor een ontmoeting met haar Poolse en Franse collegaministers van Buitenlandse Zaken Rau en Le Drian. Daar overleggen ze over de situatie in Oekraïne.

De ontmoeting vindt plaats in het kader van de zogenoemde Weimarer Dreieck, een overlegorgaan van Duitsland, Frankrijk en Polen om de samenwerking tussen de landen te versterken. Baerbock, Rau en Le Drian spreken onder meer over de Russische agressie en over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels 500.000 mensen het land uitgevlucht, van wie 300.000 naar Polen. 

De verhoudingen tussen de drie landen waren in het verleden niet altijd even soepel, zo schrijft Tagesschau. Maar de agressie vanuit Moskou lijkt de landen nu bijeen te brengen. "In zijn moeilijkste uren staat Europa het dichtst bij elkaar - dichter dan velen van ons verwacht hadden", zei Baerbock voorafgaand aan haar vertrek naar Polen.

Duitsland, Frankrijk en Polen spelen binnen de EU en de NAVO sowieso een belangrijke rol, maar zijn op dit moment ook voorzitter van respectievelijk de G7, de EU en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Juist omdat alledrie de landen "verschillende perspectieven" hebben, aldus Baerbocks ministerie, "kunnen we Europa bijeen houden en vooruit helpen". 

Na de ontmoeting in Łódź reist Baerbock door naar New York, waar ze een toespraak houdt bij een spoedvergadering van de Verenigde Naties. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger