
Duits-Russisch Museum schrapt ‘Duits-Russisch’ uit naam
Kort nieuws - 25 februari 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duits-Russisch Museum in Karlshorst, een stadsdeel van Berlijn, gaat verder onder de naam ‘’Museum’’. Dit naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. Het museumpersoneel is naar eigen zeggen geshockeerd door de aanval.
Normaalgesproken zijn voor het gebouw van het museum vier vlaggen te zien: de Duitse, de Belarussische, de Russische en de Oekraïense. Sinds donderdag wappert alleen de Oekraïense vlag nog. Op een foto is te zien hoe de woorden ‘’Deutsch-Russisches’’ zijn doorgestreept. Volgens museumdirecteur Jörg Morré is dit gedaan om een statement te maken. De museumdirecteur zegt dat zijn team geshockeerd is door de gebeurtenissen. In een persbericht heeft het museum aangegeven de situatie als zeer belastend te ervaren. Niet alleen omdat het multinationale team van medewerkers vrienden en familie in het getroffen gebied heeft, maar ook omdat het museum zich naar eigen zeggen altijd voor vrede en de onschendbaarheid van grenzen heeft ingezet.
Het museum is ingericht in het gebouw van de voormalige Heerespionierschule van de Wehrmacht. Het is een historische plek, want dit is waar veldmaarschalk Wilhelm Keitel op 8 mei 1945 de capitulatie van Nazi-Duitsland tekende. In 1967 werd in het gebouw het Kapitulationsmuseum ingericht. Vanaf de Duitse eenwording stond het museum bekend als het Duits-Russisch Museum, en werd er nauw samengewerkt met musea in Moskou, Minsk en Kiev. Het museum heeft aangegeven ondanks de huidige situatie niet de contacten met de collega’s in de steden van de voormalige Sovjet-Unie te willen verbreken. Lees hier het persbericht en lees meer bij Neues Deutschland
Lees meer:
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).

De zware wapens
Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.

Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.
Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’
Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.
Reacties
Geen reacties aanwezig