Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD toont begrip voor Rusland, bij Die Linke ook kritische geluiden

Kort nieuws - 23 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de rechts-nationalistische AfD en de socialistische Die Linke is doorgaans veel begrip voor de positie van Rusland. De AfD spreekt zich na de Russische erkenning van de gebieden Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne uit tegen sancties tegen Rusland. Bij Die Linke veroordeelt een deel van deze zogenoemde Russlandversteher de Russische acties wel. 

De AfD betreurt de "actuele ontwikkeling en de toespitsing van de situatie" in Oost-Oekraïne, staat in een persverklaring van de fractie. Maar je mag nu "niet de fout maken alleen Rusland de verantwoordelijkheid voor deze ontwikkeling toe te schrijven". Wat er nu gebeurt is volgens de verklaring een gevolg van de "tegen alle afspraken met Moskou in voortgezette uitbreiding van de NAVO naar het Oosten". Daarmee heeft het Westen "de legitieme veiligheidsbelangen van Rusland geschonden", vindt de partij. Ze keurt sancties tegen Rusland af.

Partij- en fractievoorzitter van de AfD Tino Chrupalla is "absoluut kritisch" over wat Rusland nu doet, maar zei ook dat de NAVO niet nog meer moet provoceren en hij sprak zich tegen sancties uit. Mede-fractievoorzitter Alice Weidel heeft zich uitgesproken tegen de Duitse beslissing de vergunningsprocedure voor gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten.

In rechts-radicale media, zoals in het extremistische Compact Magazin, wordt de Russische actie "defensief" genoemd en dient die "ter berscherming van de bevolking" in de Oost-Oekraïense Donbass-regio. 

Bij Die Linke distantieert een deel van de partij zich van de Russische erkenning van Donetsk en Loehansk en het binnentrekken van Russische troepen in het gebied. Bondsdaglid Sevim Dagdelen, tot voor kort vooral kritisch over de "oorlogszuchtige VS", vindt de Russische acties een breuk met het internationaal recht en veroordeelt die, zoals Die Linke eerder ook "acties van de NAVO en NAVO-leden heeft veroordeeld, bijvoorbeeld de afscheiding en erkenning van Kosovo". Die Linke heeft in haar partijprogramma staan dat de NAVO moet worden opgheven.

Een ander deel van de partij vindt dat het Westen meer rekening moet houden met de Russische veiligheidsbelangen. Zij zien vooral de VS als oorlogszuchtig en vinden dat Duitse politici en media een anti-Russische wrok koesteren. Toch neemt ook bij hen de loyaliteit met Poetin af, meldt Die Welt. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger