Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regels voor Janssen-vaccin lastig voor Nederlanders

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. Maar de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt daar een uitzondering op. De Duitse regels zijn voor veel Nederlanders onoverzichtelijk.
Zie link onderaan dit artikel voor een update

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd, merken onder meer het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het grensinfopunt en dagblad De Limburger. In de grensstreek is er veel onbegrip en verwarring over en bezorgde lezers melden zich bij de Limburgse krant, meldt een van de redacteuren. Bij het DIA komen vragen telefonisch, per mail en via de site binnen. "Voor mijn werk moet ik vaak naar Duitsland. Hoe krijg ik dit probleem opgelost? Kunnen wij als Nederlander een extra booster prik halen in Duitsland? Zo ja, waar?" Een andere reactie komt van een Nederlander die afgelopen weekeinde in Winterberg was: "Ik kon eerst nog niet eens een skipas kopen." Hij had in juli een Janssen-vaccinatie gehad en een tweede prik in januari. Met zijn QR-code kwam hij vervolgens "het ene restaurant wel binnen en het andere niet. Het is een zooitje." 

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels de de criteria voor wie als geboosterd geldt verruimd. Voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd geldt dat als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad, ze geen negatieve test hoeven te laten zien om aan 2G-plus te voldoen. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW

Ook andere deelstaten kunnen uitzonderingen maken op het officiële vaccinatie-advies van de Duitse vaccinatiecommissie Stiko, schreef regionale nieuswssite Merkur vorige week. De deelstaten moeten hun regels voor het Janssen-vaccin uiterlijk begin februari hebben aangepast, aldus Merkur. De site schreef over een "Booster-chaos" voor mensen met Janssen en regels "die van de ene op de andere dag veranderen". Lees meer in de veelgestelde vragen over corona in Duitsland op Duitslandweb en bij de FAQ's van het Duitse ministerie van Gezondheid

Update 27 januari 2022: Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Lees meer

Reacties

Esther - 30 januari 2022 12:34

Hallo, ook ik heb Janssen gehad plus Moderna als booster. Mijn vraag: heeft iemand ervaring met recent een derde prik in Duitsland halen? In december hebben veel mensen hun booster in Duitsland gehaald om op wintersport te kunnen, en ze in Nederland pas later aan de beurt zouden zijn. Maar nu hoor ik niks meer over een extra prik in Duitsland halen. Zou mooi zijn als hier info over is of als iemand die wat dichter bij de grens woont dit geprobeerd heeft. Groet!

Reageer
Benjamin B Esther - 4 februari 2022 11:01

@Esther. Rutte moet in Dui heus niet in quarantaine. 1. Hij is 2G en dat volstaat om in te reizen zonder quar. 2. Quar. plicht geldt niet voor wie om diplomatieke reden inreist. Als Rutte ginds Schweinebauch mit Sauerkraut wil eten, moet hij 2G+ zijn. Voor hem is een test een eitje, ik weet niet voor u in NL. In België zijn sneltests niet gratis. PCR’s ook niet tenzij je jokt dat je symptomen vertoont. Dan 24 uur wachten op result. In Dui zijn lang niet alle sneltests gratis voor Ausländers :(

Esther Esther - 31 januari 2022 22:37

@Benjamin: wat jij zegt had ik inmiddels ook ontdekt. Maar dat betekent dat je tot eind maart/begin april moet wachten. En inderdaad zou het beter zijn als t gewoon in Nederland kan. Ben benieuwd wat premier Rutte doet, die heeft ook Janssen. Dat betekent quarantaine!

André - 30 januari 2022 08:48

Als je meer dan 180 dagen geleden hersteld bent van Corona heb je hetzelfde probleem. Je herstelbewijs is dan niet (meer) geldig in Duitsland.

Begin april 2021 Corona gehad, half mei één vaccinatie gehad want dat was toen voldoende. In december een boosterprik gehad. In NL heb ik dus alle prikken gehad, maar in NRW kom ik zonder aanvullende sneltest de horeca niet in.

Reageer
Benjamin B - 30 januari 2022 06:41

Wie 1 J en 1 booster heeft, telt eerst 14 dagen als ’niet volledig gevaccineerd’ in Dui, een dubbele degradatie! Je voldoet dan niet eens aan 2G.
Van dag 15 tot dag 90 tel je (toch in deelstaat NRW) als geboosterd. Dan zou je dus wel voldoen aan 2G+. Na dag 90 tel je enkel nog als ’volledig gevaccineerd’ en ben je 2G proof maar niet 2G+.
Wie hoopt op een tweede booster na J&J: om aan de Duitse 2G+ te voldoen, mag die derde prik niet vroeger dan 90 dagen na de vorige prik worden gezet.

Reageer
N franssen - 29 januari 2022 16:05

Ga niet naar Duitsland om te eten! Het bericht zoals hier staat aangegeven klopt niet! Heb in 4 restaurants geprobeerd toegang te krijgen in NRW, maar overal ben ik verplicht een test ter beschikking te stellen! Doordat Nederland maar 1 prik heeft met Janssen, kunnen wij geen kant meer op! Gelukkig dat wij in Duitsland nog mogen tanken en boodschappen kunnen doen, dat is nog iets positiefs! Uit eten in Nederland is niet betaalbaar, dus hoop dat ons kabinet nu wakker wordt en iets gaat doen!

Reageer
Mas - 28 januari 2022 19:55

Ik was blij met Janssen, ik heb een booster gehad. Echter nu kan ik misschien niet naar een concert eind april in Duitsland? Ik wil z.s.m. een tweede booster!

Reageer
John - 28 januari 2022 16:56

Wat een beleid hebben ze Nederland joh in oktober al weten dat janssen niet voldoende is en nu pas ermee naar buiten komen.
Dan vonden ze het gek dat het vertrouwen weg is in dit kabinet. Ze moeten nu ook Duitsers 4 factinaties laten geven voor ze Nederland in mogen dan ben je van al dat gezeik af

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger