Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regels voor Janssen-vaccin lastig voor Nederlanders

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. Maar de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt daar een uitzondering op. De Duitse regels zijn voor veel Nederlanders onoverzichtelijk.
Zie link onderaan dit artikel voor een update

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd, merken onder meer het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het grensinfopunt en dagblad De Limburger. In de grensstreek is er veel onbegrip en verwarring over en bezorgde lezers melden zich bij de Limburgse krant, meldt een van de redacteuren. Bij het DIA komen vragen telefonisch, per mail en via de site binnen. "Voor mijn werk moet ik vaak naar Duitsland. Hoe krijg ik dit probleem opgelost? Kunnen wij als Nederlander een extra booster prik halen in Duitsland? Zo ja, waar?" Een andere reactie komt van een Nederlander die afgelopen weekeinde in Winterberg was: "Ik kon eerst nog niet eens een skipas kopen." Hij had in juli een Janssen-vaccinatie gehad en een tweede prik in januari. Met zijn QR-code kwam hij vervolgens "het ene restaurant wel binnen en het andere niet. Het is een zooitje." 

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels de de criteria voor wie als geboosterd geldt verruimd. Voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd geldt dat als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad, ze geen negatieve test hoeven te laten zien om aan 2G-plus te voldoen. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW

Ook andere deelstaten kunnen uitzonderingen maken op het officiële vaccinatie-advies van de Duitse vaccinatiecommissie Stiko, schreef regionale nieuswssite Merkur vorige week. De deelstaten moeten hun regels voor het Janssen-vaccin uiterlijk begin februari hebben aangepast, aldus Merkur. De site schreef over een "Booster-chaos" voor mensen met Janssen en regels "die van de ene op de andere dag veranderen". Lees meer in de veelgestelde vragen over corona in Duitsland op Duitslandweb en bij de FAQ's van het Duitse ministerie van Gezondheid

Update 27 januari 2022: Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Lees meer

Reacties

Asten - 27 januari 2022 22:52

@Coby
Op zich prijzenswaardig maar ik vertik het om 3 weken na een eerdere vaccinatie me weer te laten prikken.
Het voegt voor mijn lichaam niets toe. We hebben onder voorbehoud een accomodatie in Oostenrijk geboekt en knallen ' s nachts door Duitsland.. Normaliter eten en drinken we overdag bij diverse Raststätten en overnachten we in de buurt van München..
Vooralsnog gaat Bayern akkoord met mijn Janssen en een booster maar dat kan binnenkort wel weer anders zijn..
Geen zin meer in gestress !

Reageer
Jess - 27 januari 2022 18:36

Ik heb 1 prik met het Janssen vaccin en een herstelbewijs.. ik moet dus alsnog testen begrijp ik??????

Reageer
Coby - 27 januari 2022 10:20

Minister gaat Gezondheidsraad vragen of we extra booster kunnen krijgen:
https://www.1limburg.nl/live-mogelijk-extra-booster-voor-bezoek-duitsland

Afwachten dus .....

Reageer
Onno - 27 januari 2022 09:55

20/21 jan 2022 in Hamburg geweest voor werk en kon gewoon overal binnen. Heb in meerdere restaurants de papieren vaccinatiebewijzen laten zien en geen probleem. Als je korte tijd in Duitsland moet zijn kan je ook nog gratis testen voor toegang doen net voor de reis. Hiervoor is heel veel capaciteit en kan je bijna direct terecht.

Reageer
Anke Dekkers - 27 januari 2022 08:17

EInd februari ga ik vliegen vanaf duitsland. Ik heb in juni 1x jansen gehad en volgende week een booster. Mag ik vliegen vanaf Duitsland? Is dat geldig genoeg?

Reageer
Maaike - 27 januari 2022 06:53

Mijn (meerderjarige) dochter heeft in december 2020 corona gehad, daarna in juli 2021 een Pfizervaccinatie. Omdat zij corona had gehad, was 1 vaccinatie voldoende. In januari 2022 heeft zij de booster gehad.
Hoewel het dus niet om het Jansen vaccin gaat, is zij nu 1x gevaccineerd en heeft zij 1 booster. Is dit voldoende voor toegang tot horeca, zwembad, skiliften in Duitsland (Beieren)?

Reageer
Coby - 26 januari 2022 17:48

Er zijn door D66 kamervragen gesteld aan de minister van VWS
https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=6b66a822-bc18-47c0-b727-dbed12fc5a97&title=Het reizen met en het verkrijgen van een Digitale Corona Certificaat (DCC).pdf
Zie vraag 4.

Afwachten…

Reageer
Patrick Coby - 26 januari 2022 22:33

Minister Kuipers heeft aan de gezondheidsraad gevraagd of gevaccineerde met Janssen een extra booster kunnen krijgen voor Duitsland

Ronald - 26 januari 2022 15:37

Ik mag niet meer naar een hotel in Duitsland, en niet meer uit eten in Duitsland.
Ik zit buiten Noordrijn-Westfalen voor mijn werk in Duitsland.
Net maar even gebeld met de GGD.
Uitgelegd, dat ik één Janssen één keer Moderna vaccinatie gekregen.
GGD zegt... Dan moet u gewoon met een stok in je neus om te testen.
Ik zei, maar met een stok in je neus dan mag je niet eten, dan heb je nog geen 2G+.
Ja meneer, dan heeft u pech???????????
En u kunt geen extra vaccinatie krijgen.
SCHANDE

Reageer
Christiaan Ronald - 27 januari 2022 20:58

Test gaat nu via de mond niet meer via de neus i.v.m Omicron die eerst boven in de keel zit en dan pas neus.

Jolanda Ronald - 27 januari 2022 09:51

Ja, ik zit met mijn jongste dochter in dezelfde situatie. Mijn man heeft twee vaccinaties en de booster, maar wij hebben de Janssen en een booster gehad. Nu kan ik niet naar mijn oudste dochter die in Beieren woont… verdrietig…

Marja Verburg Ronald - 26 januari 2022 17:16

@Ronald en Marleen: 2G-plus in Dld betekent: gevaccineerd of genezen (2G) én booster of test (plus). Als u bent gevaccineerd of genezen, maar geen booster hebt, kunt u alsnog naar cafés en restaurants met een negatieve test. Zie bv: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-regeln-und-einschrankungen-1734724. Met Janssen en slechts 1 andere prik geldt u op de meeste plaatsen in Dld niet als geboosterd. NRW maakt een uitzondering, zie de tekst hierboven.
Mvg, de redactie

Aangepast door een administrator op 2022-01-28 10:50:47

Ronald Ronald - 26 januari 2022 16:14

Marleen

Je mag Duitsland in.
Je mag de winkels in.
Maar in een restaurant is het daar 2G+
Dus je moet een booster hebben.
Dus ten alle tijden 3x gevaccineerd.
Jannsen telt niet als 2x maar als 1 vaccin.
En als je daarna wat ze hier je "BOOSTER" noemen is dan daar NIET geldig.
Want hun zeggen Janssen gaf niet voldoende bescherming.
Dus ben je maar 2x gevaccineerd i.p.v.3
En de GGD geeft nu nog geen extra vaccinatie. voor de Janssen mennsen.
Helaas. In restaurant ben je niet welkom.

Marleen Ronald - 26 januari 2022 16:06

Voor mijn begrip: ik heb in juli Janssen gehad, 1 prik dus. Morgen mijn booster. Dan wil ik 10 februari naar Duitsland. Maar met deze twee prikken geld ik in Duitsland dus niet als volledig gevaccineerd en geboosterd? Want ik belde net met de VVV van Willingen en die zei juist weer dat ik goed zat. Maar haar Engels was zeer gebrekkig (net als mijn Duits). Wie kan me uit de brand helpen?! Dank!

Monique - 26 januari 2022 13:51

Precies hetzelfde probleem. Overal van het kastje naar de muur gestuurd. Ik krijg volgende week een booster dus daarna maar naar Duitsland voor de 3e prik. Hoop dat ze dit snel oplossen.

Reageer
Angelique Monique - 27 januari 2022 19:56

Willingen valt onder de deelstaat Hessen hier geldt een ander beleid Janssen en booster is toegang. Winterberg valt onder NRW beleid was hier Janssen en booster geen 2G plus. Inmiddels heeft NRW beleid aangepast zie info Duitsland instituut

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger