Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland: Geen Moderna-vaccin meer voor mensen onder 30

Kort nieuws - 10 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseert om mensen onder de 30 jaar alleen nog met Biontech/Pfizer te vaccineren. Bij Moderna ontstaat vaker een zeldzame bijwerking bij die groep, volgens de StiKo. 

Bij jongeren onder 30 kan het Moderna-vaccin in zeer zeldzame gevallen een hartspierontsteking veroorzaken, heeft de Stiko vastgesteld. Deze bijwerking wordt volgens de instantie vaker gezien bij Moderna dan bij Biontech. Nederland adviseert voor jongeren zowel Biontech als Moderna. Volgens de Gezondheidsraad komt de zeldzame bijwerking zowel bij Biontech als bij Moderna voor.  

Janssen-vaccin

Anders dan Nederland adviseert Duitsland wel een extra vaccinatie voor mensen die het Janssen-vaccin tegen het coronavirus hebben gekregen. De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseert sinds 7 oktober dat mensen met het Janssen-vaccin een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin krijgen.

Het RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, meldt dat bij mensen die met het Janssen-vaccin zijn geprikt verhoudingsgewijs de meeste 'doorbraakinfecties' worden geobserveerd. Dat houdt in dat mensen met het coronavirus besmet raken, ondanks dat ze zijn gevaccineerd. Het Janssen-vaccin werkt minder goed tegen de deltavariant. Daarom adviseert de StiKo mensen om minstens vier weken na hun Janssen-prik een extra vaccinatie te halen. 

Nederland kent geen vergelijkbaar advies voor mensen die een Janssen-vaccin hebben gekregen (internationaal bekend als Johnson & Johnson-vaccin). "Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het Janssen-vaccin mensen jonger dan 60 jaar onvoldoende beschermt tegen ernstige ziekte door het coronavirus", zo valt te lezen op de site van Rijksoverheid. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert te wachten op het advies van de Europese toelatingsinstantie EMA.

Oostenrijk maakte deze week bekend dat het één prik met het Janssen-vaccin vanaf 3 januari niet langer als volledige vaccinatie erkent. Het land hanteert het 2G-model, wat inhoudt dat een volledige vaccinatie of een herstelbewijs nodig is om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een café, restaurant of een hotel.

Reacties

monika - 23 januari 2022 23:29

Lekker dan. Neem ik mijn verantwoordelijkheid door mij te laten vaccineren en helaas door mijn geboortejaar 1968 moest het met Janssen . Daar zat ik al niet op zat te wachten, maar er was geen keuze. Mijn booster is nog niet binnen of ik kom Duitsland al niet meer in. Ik woon dicht bij de grens dus regelmatig in Duitsland te vinden. Maar gaan we nu prikjes tellen of kijken we naar effectiviteit. En waarom trekken we in Europa niet samen op.
Al die verschillen je wordt er gek van en draagt niet

Reageer
Gina - 23 januari 2022 18:20

En waar kan ik die tweede Janssen-prik halen? Zonet gebeld met GGD hier in NL kan dit niet,kreeg als antwoord dat dit het beleid is van NL. Maar wil wel graag naar Duitsland op vakantie (zonder te testen, want ik heb netjes mijn prik en booster gehad).
Nou NL wil dat je je laat vaccineren maar vervolgens krijg je geen extra prik als je dat wil. Wat een beleid!!! En hoezo 1 Europa?

Reageer
Desiree - 21 januari 2022 08:22

wanneer gaat de Nederlandse overheid hier iets aan doen? ik loop dagelijks tegen de problemen aan omdat ik met Janssen gevaccineerd ben en de booster heb ondanks dat wordt ik in Duitsland geweigerd omdat ik maar 2 prikken heb gehad.
ik heb niet vrijwillig gekozen voor dit vaccin, het moest ivm geboortejaar 1967!!
en nu loop ik steeds tegen problemen aan, GGD heeft ook geen oplossing en Rijksoverheid al helemaal niet...... Ben je netjes geprikt en nu dit!!! en niemand heeft een oplossing

Reageer
Henk - 11 november 2021 20:26

Kan ik als Nederlander ook die tweede prik in Duitsland krijgen?

Reageer
Arijan Ehtemamirad - 10 november 2021 16:09

Betekend dit dat Nederlanders straks met een vaccin bewijs (QR code) niet meer in duitsland welkom zijn mocht Nederland weer tot een hoog risicogebied worden bestempeld?

Wanneer gaat deze wijziging voor mensen die slechts een Janssen prik kregen nog een boosterprik moeten krijgen in?

Reageer
Wiebke Pittlik Arijan Ehtemamirad - 10 november 2021 20:36

Vooralsnog gelden in Duitsland mensen met 1 Janssen-prik als volledig gevaccineerd. Ze krijgen wel het advies om een tweede prik te halen. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger