Duitslandweb logo Duitslandweb

Kuipers: Mogelijk extra booster voor bezoek aan Duitsland

Kort nieuws - 27 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is een derde prik voor nodig.

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. Dat testen kan op veel plekken en is gratis. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd en voor werk, familiebezoek of vakantie de grens over gaan. Zij worden door de Duitse regels benadeeld. Minister Kuipers van Gezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Duitse vaccinantie-eisen niet kan veranderen, landen mogen die zelf opstellen. Maar, zei hij, "ik zal de Gezondheidsraad vragen om een advies over een eventuele additionele booster voor de mensen uit deze groep die dat zouden willen." Met een derde prik hebben zij dan alsnog toegang tot de sectoren in Duitsland waarvoor 2G-plus geldt, zoals de horeca. 

De Duitse beperkingen gelden ook voor premier Rutte, realiseerde hij zich tijdens het debat. Hij heeft naast Janssen een tweede vaccinatie gehad, zei hij. Lees meer in het verslag van het Tweede Kamerdebat

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de de criteria voor wie als geboosterd geldt overigens verruimd. Dat betekent voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd dat ze geen negatieve test hoeven te laten zien als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW en lees ook het reisadvies voor Duitsland van Buitenlandse Zaken.

Wie slechts 1 Janssen-vaccinatie heeft gehad en verder niks, geldt in Duitsland niet meer als gevaccineerd en kan dus niet naar binnen bij 2G en 2G-plus. Voor 3G, dat bijvoorbeeld op de werkvloer en in het openbaar vervoer geldt, moeten deze mensen dagelijks testen. Volgens de Duitse inreisregels moeten Nederlanders die slechts 1 Janssen-vaccinatie hebben in Duitsland in quarantaine.

Zie voor actuele informatie over de Duitse inreis- en coronaregels ons overzicht: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Bolke - 27 april 2022 21:38

Als wij (2 personen) in mei willen vliegen vanaf een Duits vliegveld naar Turkije komen wij dan weg met 2x Pfizer en 1x Janssen? Laatste gezet juli 2021 en herstel bewijs van 27-11.
Of moeten wij de uitzonderlijke Duitse regels naleven en 1x/2x geboosterd zijn?
Ik heb al van alles gebeld en gemaild maar niemand kan me uitsluitsel geven: ambassade, vliegvelden, reisbureaus in Nederland en Duitsland, test lokatie op Duits vliegveld Nürnberg.....

Reageer
Tlo - 7 april 2022 18:44

Kan iemand vertellen wat de actueke regels zijn voor vaccinaties als je op Düsseldorf terugvliegt? Wij gaan in de mei vakantie naar Turkije. Heen geen probleem want Turkije is niet streng. Terug naar Duitsland is een ander verhaal. Ik heb
1 jansen en recent 1 Pfizer gehad, is dit voldoende of moet er ook nog een booster bij? Bij aankomst in Düsseldorf zijn wij ook binnen 1,5 uur het land weer uit. Het is allemaal zo vaag....

Reageer
anne - 11 maart 2022 13:46

Dag,

Zonder hotelovernachting in Duitsland in combinatie vliegen vanaf Duitse luchthaven en retour via Duitse luchthaven. 1x Janssen en 1x booster op 31 12 2021.
Is er dan GEEN PCR test nodig bij vliegverkeer Duitsland?

Of blijven we nu altijd achterlopen met ons zgn niet geaccepteerde Janssen vaccinatie.als niet volledig gevaccineerd. Waar we dan zelf niet voor gekozen hebben. Ik kon alleen kiezen voor Janssen.

Of nu even niet en straks in het najaar wel weer door meer besmettingen!


Reageer
AvS anne - 11 maart 2022 16:08

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2022/03/11/extra-mrna-prik-mogelijk-na-janssen-vaccin-en-booster

Jp - 9 maart 2022 22:51

Je kan inmiddels een afspraak inplannen voor een 2e booster (via coronatest.nl) als je laatste booster minimaal 3 maanden geleden is.

Reageer
Flattie Jp - 10 maart 2022 08:15

Ja, Dank voor je reactie. Ik zie op de website dat dit slechts voor een beperkte groep is. 70 jaar en ouder en kwetsbare groepen. Geen uitzondering voor 1 prik Janssen gelezen. Heb ik dan iets gemist?

Wilco - 4 maart 2022 18:15

Wanneer komt er een antwoord van de Gezondheidsraad? Woon dicht aan de Duitse grens maar kom er niet elke winkel binnen ondanks Janssen en booster.

Reageer
Blikman Wilco - 7 maart 2022 07:23

Inderdaad de ICT overheerst, niet de realiteit. Ook geen duidelijkheid of een herstel bewijs ook als booster geldt na Jansen vaccinatie.

H Wilco - 4 maart 2022 19:32

Inderdaad wanneer komt er eindelijk antwoord??
Ben je volledig gevaccineerd, wordt je gestraft omdat t met Janssen is

Bas de Knegt - 4 maart 2022 00:12

Laten we hopen dat we de derde prik kunnen krijgen, maar Rutte wel, die zegt altijd ik hoor tussen het volk. Maar als we op vakantie gaan kunnen we tegen betaling diverse vaccinaties krijgen voor elke ziekte 1. Knokkelkoorts, gele koorts, malaria (en meer) maar Jansen nee dat kan niet. Hoe krom is dit beleid. Hou me op de hoogte over Jansen.

Reageer
Filip - 27 februari 2022 15:50

idem hier. al paar keer naar GGD gebeld. ben grensarbeider en heb me gedurende 2 jaar aan 2 verschillende landen en hun regels gehouden. grensperikelen en blokkades inclusief. Ik heb ook GEEN KEUZE gehad bij mijn vaccinatie (in tegenstelling wat ggd mij zegt). beloning dus geen!! Enkel 2G en aangezien ik feitelijk elke 14d naar NRW ga kan ik dus mijn hobby niet meer beleven, of ik moet mij elke keer een PCR test laten afnemen. Lokaal kan ik wel proberen daar elke keer een test te laten doen

Reageer
Vera - 25 februari 2022 15:34

Mijn geboortejaar had niets te kiezen en kreeg Janssen. Ik heb wel een booster gehad maar zit wel met de gebakken peren als ik naar het buitenland wil. Een derde prik is nog niet goedgekeurd……

Reageer
Ingrid de Bruijn Vera - 8 maart 2022 19:15

Ik hetzelfde

Filip Vera - 27 februari 2022 15:51

idd klopt

Angela - 25 februari 2022 14:30

I am flying to Berlin from Amsterdam. I had my Janssen and booster. what should I do before I fly to comply with the Covid rules there?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger