Duitslandweb logo Duitslandweb

Kuipers: Mogelijk extra booster voor bezoek aan Duitsland

Kort nieuws - 27 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat zei Kuipers woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Anders dan in Nederland geldt in Duitsland een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is een derde prik voor nodig.

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. Dat testen kan op veel plekken en is gratis. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd en voor werk, familiebezoek of vakantie de grens over gaan. Zij worden door de Duitse regels benadeeld. Minister Kuipers van Gezondheid zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Duitse vaccinantie-eisen niet kan veranderen, landen mogen die zelf opstellen. Maar, zei hij, "ik zal de Gezondheidsraad vragen om een advies over een eventuele additionele booster voor de mensen uit deze groep die dat zouden willen." Met een derde prik hebben zij dan alsnog toegang tot de sectoren in Duitsland waarvoor 2G-plus geldt, zoals de horeca. 

De Duitse beperkingen gelden ook voor premier Rutte, realiseerde hij zich tijdens het debat. Hij heeft naast Janssen een tweede vaccinatie gehad, zei hij. Lees meer in het verslag van het Tweede Kamerdebat

De Duitse vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de de criteria voor wie als geboosterd geldt overigens verruimd. Dat betekent voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd dat ze geen negatieve test hoeven te laten zien als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW en lees ook het reisadvies voor Duitsland van Buitenlandse Zaken.

Wie slechts 1 Janssen-vaccinatie heeft gehad en verder niks, geldt in Duitsland niet meer als gevaccineerd en kan dus niet naar binnen bij 2G en 2G-plus. Voor 3G, dat bijvoorbeeld op de werkvloer en in het openbaar vervoer geldt, moeten deze mensen dagelijks testen. Volgens de Duitse inreisregels moeten Nederlanders die slechts 1 Janssen-vaccinatie hebben in Duitsland in quarantaine.

Zie voor actuele informatie over de Duitse inreis- en coronaregels ons overzicht: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Joy - 21 februari 2022 20:19

Ik heb Jansen gekregen (werk in ziekenhuis), daarna geboosterd. Mag nu nog geen derde vaccin. Dat is te snel op de booster. Nu net positief getest en willen volgende week naar Duitsland om te skiën. Nooit meer iets van de hoge raad gehoord. Geen paniek zeiden ze in december! Worse case scenario denk ik…

Reageer
Gerjo - 19 februari 2022 22:25

Er is aan Duitse zijde een nieuwe ontwikkeling betreffende deze kwestie:

https://www.berlin.de/gerichte/verwaltungsgericht/presse/pressemitteilungen/2022/pressemitteilung.1178438.php

Een Berlijnse bestuursrechter heeft dus 18 februari uitgesproken dat het Paul-Ehrlich-Institut helemaal niet de bevoegdheid had om de geldigheid van de Janssen-inenting in te perken. Als dit door de Duitse autoriteiten bevestigd wordt, zou het probleem van de onmogelijke "overdosis" dus uit de wereld zijn.

Reageer
Monique Heeren - 18 februari 2022 18:37

Wij reizen eind mei via Düsseldorf met 1 overnachting in een hotel en gaan dan s’morgens via het vliegveld op doorreis naar Egypte. Ik heb de Jansen vacinatie gehad en ben 1 x geboosterd met Pheizer mag ik dan deze richting Duitsland in?? Een hoop onzekerheid. Hoop op een goed antwoord.

Reageer
Sarah Monique Heeren - 19 februari 2022 09:52

Nee, je bent pas geboost met 3 vaccinaties totaal, ongeacht welk vaccin. Je moet dus een negatieve test kunnen laten zien bij je hotel

Angélique - 17 februari 2022 12:59

Ben zelf ook met Janssen gevaccineerd en begin januari een mordena booster. Kan nu niet uit eren in Duitsland, maar toen ik belde met rijksoverheid mag ik ook geen derde prik halen als ik uit eten wil in Duitsland moet ik maar gaan testen.
Pffffffff wat een rare wereld.
Hoop dat het nog veranderd dat ik nog wel de 3de prik kan halen.

Reageer
monique Angélique - 18 februari 2022 16:04

Dat hoop ik ook Angelique. Wij wilden vanochtend in een grote supermarkt een broodje eten (aan een tafeltje in de supermarkt), werd geweigerd omdat ik dus inderdaad 1x Janssen en 1x Pfizer heb maar. En dan denk je er goed aan gedaan te hebben om het Janssen vaccin te nemen....

Ron - 16 februari 2022 22:19

Het is omgekeerde wereld in Duitsland en Frankrijk met deze onzin-regel. Ze lopen op alle manieren uit de pas. Iedereen accepteerde het als goed vaccin en alleen Frankrijk en Duitsland maken weer eigen regels. Waar is de realiteitszin van deze idioten in de bondsdag?

Reageer
Wiebke Pittlik Ron - 17 februari 2022 13:21

Beste Ron, commentaar hebben is prima, maar mensen voor idioten uitmaken doen we op deze site niet. Het is volgens Duitse instanties uit onderzoek gebleken dat Janssen minder beschermt tegen Delta en Omikron dan de andere vaccins. Ze kijken naar hoeveel doorbraakbesmettingen er zijn en dat vonden ze er bij Janssen te veel, daarom hebben ze de richtlijn aangepast. Het enige wat ze nu van u vragen is dat u een extra test doet. Dat kan gratis en overal. Groet, de redactie

Gis & Giulia - 9 februari 2022 19:24

Ik reis met mijn gehandicapte dochter 19 maart naar Nederland door Duitsland en zullen een overnachting nodig hebben. We zijn niet gevaccineerd. Is een pcr-/ antigeentest afdoende voor een hotelovernachting?

Reageer
Stefanie - 7 februari 2022 21:08

Ik ben 2x gevaccineerd met Pfizer. Ik ga begin maart naar Berlijn. Moet ik nu zo'n booster laten prikken??

Reageer
Robin Stefanie - 9 februari 2022 16:01

ja, in de corona checker app moet een (3) staan.
Anders kun je alleen naar supermarkten en tankstations.

joop - 7 februari 2022 16:25

Ze maken er met elkaar een mooi zootje van. De meesten hebben geen keuze welk vaccin ze kregen. Dus namen ze maar Janssen omdat iets anders niet mogelijk was. Hugo zei het nog, in de ochtend een prik, in de avond al in de disco. Maar nu, je moet na je Janssen in D dus een booster nemen, en na 3 maand weer een booster. Dan mag je weer eten en drinken. Waanzin ten top! Ik heb overigens lekker gegeten hoor afgelopen weekend. Geen controle, waarom ook. We weten nu toch wel beter.

Reageer
L.de Jong joop - 9 februari 2022 14:51

Lekker dan! 5 dagen voor mijn booster positief getest op corona *ik werk in het voortgezet onderwijs). Dus nu kan ik pas eind maart voor mijn 2e prik. En door die stomme 3 maanden regel pas juni voor nr 3.
In het buitenland wordt er veel sneller geboosterd. Ik loop dadelijk voortdurend achter de feiten.

Sander - 7 februari 2022 10:29

Aangezien Duitsland afwijkt van de Europeese richtlijnen, kunnen we ons niet gewoon in Duitsland een extra booster halen? Ik begrijp dat in Duitsland de vaccinaties decentraal geregeld zijn dus ook huisartsen prikken kunnen zetten. Vervolgens kunnen we de certificaten in de duitse app downloaden die gewoon in nederland en de rest van de europa werkt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger