Duitslandweb logo Duitslandweb

Aan Nederland grenzende Duitse regio's willen meer vaccins

Kort nieuws - 11 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een aantal Duitse regio's aan de Nederlandse en Belgische grens wil voorrang krijgen bij het vaccineren. Omdat in Nederland en België het aantal besmettingen hoger ligt, stijgt ook bij hen het aantal infecties, zeggen ze.

De regio's Borken, Euskirchen, Heinsberg, Kleve, Viersen en de stadsregio Aken willen meer vaccins geleverd krijgen, schrijven ze in een brief aan minister-president Laschet van Noordrijn-Westfalen en de deelstaatminister van Gezondheid Laumann. Sinds het begin van de coronapandemie hebben de Duitse regering en de deelstaat Noordrijn-Westfalen de grenzen met Nederland en België open gehouden. Dat heeft consequenties voor de mensen die in de grensstreek wonen, schrijven de regiobestuurders.

Hoewel in Duitsland strenge test- en quarantaineregels gelden voor reizigers uit Nederland en België, staan de meeste deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, zogenoemd 'klein grensverkeer' wel toe: Nederlanders en Belgen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven, mogen zonder test of quarantaine de grens over. Maar Nederland en België hebben duidelijk meer besmettingen. Dat leidt tot corona-import, aldus de bestuurders: het aantal infecties in hun regio's is hoger dan in vergelijkbare Duitse regio's verder van de grens. Daarom willen ze meer vaccins geleverd krijgen en hun inwoners sneller kunnen inenten. Lees meer bij Münsterlandzeitung.de en 1Limburg.nl

De meeste Duitse deelstaten staan kort verkeer van maximaal 24 uur over de grens toe. Nederland maakt deze uitzondering niet. Mensen die in Duitsland zijn geweest zonder geldige reden als noodzakelijk werk of familiebezoek, moeten bij terugkeer in Nederland volgens de Nederlandse reisregels 10 dagen in quarantaine. Lees meer over de Nederlandse en Duitse coronareisregels in ons artikel 'Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger