Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart Nederland tot hoogrisicogebied: test verplicht

Kort nieuws - 4 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Instituut RKI, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft Nederland op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen. (Geactualiseerd/aangevuld op 8 april 2021)

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt op zijn site dat Nederland vanaf dinsdag 6 april geldt als gebied met een bijzonder hoog infectierisico (Hochinzidenzgebiet). Het aantal besmettingen in Nederland overschrijdt de door Duitsland aangehouden grens van 200 per 100.000 inwoners per zeven dagen (7-Tage-Inzidenz). 

Reizigers uit Nederland moeten daarom vanaf dinsdag een negatieve coronatest bij zich hebben als ze Duitsland binnen komen, die niet ouder mag zijn dan 48 uuren moet zijn afgenomen door bevoegd personeel. Dit geldt in de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen ook voor het zogenoemde klein grensverkeer (mensen die korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Zie voor de regels van de overige deelstaten ons overzicht van de Duitse reisregels). De test moet op navraag aan bevoegde instanties kunnen worden getoond. Lees meer bij het RKI en bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees op de site van het RKI waar tests aan moeten voldoen

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor transitverkeer en transporteurs die minder dan 72 uur in Duitsland blijven.

Mensen die voor werk of studie in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen moeten zijn, of er een partner, ouders of kinderen bezoeken, moeten ook een negatieve test bij zich hebben. Als ze meerdere keren per week de grens moeten oversteken, is hun test 72 uur geldig. In Noordrijn-Westfalen en in Nedersaksen bijvoorbeeld komt het er op neer dat werkenden over de grens twee keer per week moeten worden getest. Dat geldt ook voor mensen die meer dan twee keer per week de grens over steken om een ouder of kind of een partner te bezoeken. Voor hen mag de test dus 72 uur oud zijn in plaats van 48 uur. Grenspendelaars mogen ook direct na aankomst, bijvoorbeeld op hun werkplek, worden getest. Lees ook de verordening voor Hochinzidenzgebiete van NRW en het persbericht van Nedersaksen

Of mensen zich aan de testplicht houden, controleert de politie steekproefsgewijs, laat de deelstaat NRW op zijn site weten. Persbericht Noordrijn-Westfalen in het Nederlands (pdf)

Het is in Duitsland aan de deelstaten de reis-, quarantaine- en testregels uit te voeren. Zij kunnen daarop hun eigen uitzonderingen maken. Lees in ons overzicht van veelgestelde vragen over de reisregels van de verschillende deelstaten

Reacties

Henk - 11 april 2021 14:16

Is een PCR-sneltest (van het merk 'Roche Diagnostics', dat door het RIVM gevalideerd is) en door spoedtest.nl afgenomen, geldig voor een NRW?

Reageer
Hans - 11 april 2021 14:09

Vraag Nr. 1 Als je vanuit NL de grens overgaat en dan via Aken naar België per auto (kortste route voor mij), ben je dan op doorreis en heb je dan geen sneltest nodig?
Vraag nr. 2 omdat ik in DL bij de Krankenkasse verzekerd ben, kan ik 1 x p. w. een gratis sneltest (Bürgertest) in DL
laten afnemen. Dus op de weg grens tot testcentrum ben ik zonder testresultaat onderweg. Ben ik op dat moment strafbaar of niet?

Reageer
Karin - 10 april 2021 20:54

Wij wonen in Haren (Ems) en gaan al de hele week bij ter apel over de grens ivm werk. Mijn man 5 dagen achtereen en hebben nog geen 1x politie zien staan. Nederlanders komen nu niet meer tanken en boodschappen doen..een enkeling.
Erg onduidelijk ook of wij ons als grenswerkers moeten laten testen. Tot nu toe niet gedaan. Dan moeten ze maar duidelijker zijn...

Reageer
Hans Karin - 11 april 2021 14:05

Vraag Nr. 1 Als je vanuit NL de grens overgaat en dan via Aken naar België per auto (kortste route voor mij), ben je dan op doorreis en heb je dan geen sneltest nodig?
Vraag nr. 2 omdat ik in DL bij de Krankenkasse verzekerd ben, kan ik 1 x p. w. een gratis sneltest (Bürgertest) in DL
laten afnemen. Dus op de weg grens tot testcentrum ben ik zonder testresultaat onderweg. Ben ik op dat moment strafbaar of niet?

Annelies Borkes - 10 april 2021 19:32

Mijn man en ik zijn Nederlanders die in Duitsland wonen. Mijn dochter vraagt of we drie dagen, dat zijn 2 nachten, op kunnen passen. Ze woont met haar gezin in Utrecht. We zullen ons dan voor de tijd moeten laten testen. Hoe lang is zo’n test geldig! NB we hebben al 1 vaccinatie gehad.

Reageer
annie v hoof - 10 april 2021 14:09

Wij moeten over 2 weken bijen naar het koolzaad brengen wat moet ik doen om in duitsland te komen

Reageer
Stuanie annie v hoof - 10 april 2021 16:48

Je vantevoren laten testen en dat bewijs meenemen...

Kok - 10 april 2021 12:53

Mijn kind van 8 moet 5 dagen in de week de grens over van DL naar NL, omdat ze in Nederland onderwijs volgt. Dat betekend 2 keer laten testen, waarvan 1 niet wordt vergoed. Kosten 200 tot 300 euro per maand zodat ze naar school kan!!!! Wat weegt dan zwaarder? Schoolplicht of testplicht, want die kosten kan en wil ik echt niet betalen!

Reageer
Rowena - 9 april 2021 21:07

Ik ben al sinds februari volledig gevaccineerd en moet mezelf helaas ook laten testen om mijn Duitse partner te kunnen zien. Volgens mijn partner zijn ze in Duitsland in de politiek wel bezig om gevaccineerden meer vrijheden te geven! Hopelijk geldt dit ook voor ons!

https://www.tagesschau.de/inland/corona-impfung-regelungen-privilegien-101.html

Reageer
Wiebke Pittlik Rowena - 10 april 2021 11:49

Beste Rowena, dat klopt, vrijdag zei minister Spahn dat hij denkt dat dit voor eind april geregeld is. Of dit ook geldt voor 'buitenlandse' gevaccineerden, daar werd niets over gezegd. Groet, de redactie

Martina - 9 april 2021 20:37

Welke mogelijkheden hebben relaties waarvan één iemand in Nederland en één Duitsland woonachtig is? Om elke week een test te laten afnemen is natuurlijk financieel niet handig.

Reageer
Ad - 9 april 2021 18:33

Ik hoor en zie niets over personen die gevaccineerd zijn en dan de grens over willen.

Reageer
Wiebke Pittlik Ad - 10 april 2021 12:02

Vooralsnog moeten ook gevaccineerden zich laten testen. Mogelijk worden deze regels in de komende weken aangepast. Groet, de redactie

Jos Hoornstra - 9 april 2021 15:28

Ik ben vanuit Nederland vertegenwoordiger in Duitsland en rij iedere morgen de grens over en in de namiddag weer terug. Dit heb ik afgelopen week iedere dag gedaan. Ik heb wel een werkgeversverklaring bij me. Is dat genoeg?

Reageer
Wiebke Pittlik Jos Hoornstra - 10 april 2021 11:53

Beste Jos, zoals u hierboven kunt lezen, moet u een negatieve test bij u hebben als u de grens over gaat. Nederland geldt als hoogrisicogebied en daarom gelden veel uitzonderingen niet meer. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger