Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regels voor Janssen-vaccin lastig voor Nederlanders

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. Maar de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakt daar een uitzondering op. De Duitse regels zijn voor veel Nederlanders onoverzichtelijk.
Zie link onderaan dit artikel voor een update

Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson - in Nederland bekend als Janssen - hebben volgens de Duitse regels twee extra mRNA-vaccins - Biontech/Pfizer of Moderna - nodig om als geboosterd te gelden. Dat is belangrijk om toegang te krijgen tot de Duitse horeca. In Duitsland geldt voor de meeste café's en restaurants de 2G-plus-regel: je moet zijn gevaccineerd of genezen én je moet een booster of een negatieve test kunnen laten zien. Mensen die naast Janssen geen twee maar één mRNA-vaccinatie hebben gehad, moeten zich dus laten testen om in Duitsland een café of restaurant in te kunnen. In Nederland geldt een tweede vaccinatie na Janssen wel als booster.

De vaccinatiecommissie StiKo heeft het advies voor Janssen aangepast omdat de bescherming na één vaccinatie onvoldoende bleek, zeker toen de delta-variant van het coronavirus zich aandiende. Daarom geldt in Duitsland al sinds oktober het advies om na de Janssen-prik nog een tweede prik met een mRNA-vaccin te halen. Later volgde het advies voor een derde prik, de boostervaccinatie, ook in reactie op de nog besmettelijkere omikron-variant.

De Duitse vaccinatie-eis roept veel vragen op bij Nederlanders die met Janssen zijn gevaccineerd, merken onder meer het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het grensinfopunt en dagblad De Limburger. In de grensstreek is er veel onbegrip en verwarring over en bezorgde lezers melden zich bij de Limburgse krant, meldt een van de redacteuren. Bij het DIA komen vragen telefonisch, per mail en via de site binnen. "Voor mijn werk moet ik vaak naar Duitsland. Hoe krijg ik dit probleem opgelost? Kunnen wij als Nederlander een extra booster prik halen in Duitsland? Zo ja, waar?" Een andere reactie komt van een Nederlander die afgelopen weekeinde in Winterberg was: "Ik kon eerst nog niet eens een skipas kopen." Hij had in juli een Janssen-vaccinatie gehad en een tweede prik in januari. Met zijn QR-code kwam hij vervolgens "het ene restaurant wel binnen en het andere niet. Het is een zooitje." 

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels de de criteria voor wie als geboosterd geldt verruimd. Voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd geldt dat als zij recent een tweede vaccinatie hebben gehad, ze geen negatieve test hoeven te laten zien om aan 2G-plus te voldoen. Die tweede vaccinatie moet dan minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ van NRW

Ook andere deelstaten kunnen uitzonderingen maken op het officiële vaccinatie-advies van de Duitse vaccinatiecommissie Stiko, schreef regionale nieuswssite Merkur vorige week. De deelstaten moeten hun regels voor het Janssen-vaccin uiterlijk begin februari hebben aangepast, aldus Merkur. De site schreef over een "Booster-chaos" voor mensen met Janssen en regels "die van de ene op de andere dag veranderen". Lees meer in de veelgestelde vragen over corona in Duitsland op Duitslandweb en bij de FAQ's van het Duitse ministerie van Gezondheid

Update 27 januari 2022: Minister Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt een extra booster kunnen krijgen, zodat zij aan de Duitse vaccinatie-eisen voldoen. Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Lees meer

Reacties

Diana - 8 februari 2022 00:29

Mijn dochter van 12 jaar heeft in augustus haar 1e prik gehad en in september haar tweede. Boosteren wordt in Nederland niet gedaan voor haar leeftijd. We reizen voor de meivakantie naar nordrein westfalen. We komen aan 2 dagen voor haar 13e verjaardag. Vraag 1: geldt zij als volledig gevaccineerd dus geen quarantaine plicht? Vraag 2: kan zij met haar vaccinatiebewijs een restaurant in?

Reageer
Miki - 6 februari 2022 18:05

Geldt dit alleen voor binnenkomen in de horeca? Dus vliegen vanaf Düsseldorf niet?
Juni 2021 Janssen en dec 2021 booster in Aken.

Reageer
Paul - 4 februari 2022 11:00

Lekker dan. In december corona gehad. Net voor ik aan de beurt was voor een booster (na Janssen vaccinatie in juni).

Nu krijg ik de booster prik niet, want dat mag pas na 3 maanden. Hoe kom ik nu Duitsland in voor mn werk???

Reageer
Peters Paul - 4 februari 2022 11:51

Helaas doet doet de Nederlandse overheid niets voor mensen in deze situatie . Wonen zelf bij de Duitse grens en heb ook Janssen ben booster gekregen . Maar als je de GGD gaat bellen pffffff sorry kunnen niets voor u betekenen

Nicole - 2 februari 2022 19:24

ik heb jansen gehad en de booster. Kan ik dan uberhaupt met vliegtuig vanuit Koln?

Reageer
Jan v W Nicole - 3 februari 2022 11:53

En als je booster minimaal 14 en maximaal 90 dagen oud is geldt deze in NRW als 2G+ (zgn. Frisch Geimpfte).

Benjamin B Nicole - 2 februari 2022 21:38

Ja. 1 Jans + 1 booster geldt in Dui als 2G als je booster minstens 14 dagen oud is. Elders in EU geldt die combinatie als 2G+ maar de mo... eh Germanen moeten weer eens lastig doen. Inreizen in Dui en vliegen van / naar Dui eist 2G dacht ik en geen 2G+. Dan voldoe je zonder test. Maar je land van bestemming vanuit Keulen bepaalt ook of je een test nodig hebt. En iets eten of drinken op de luchthaven van Keulen kan wel 2G+ eisen (dus test of 3e prik vereist).

Andre - 1 februari 2022 15:00

Ik heb een Jansen vaccin genomen omdat er maar 1 prik nodig was en omdat ik geen mRNA wil.
Nu blijkt ook nog eens volgens van Dissel dat de bescherming van Jansen blijft oplopen, terwijl alle andere vaccins juist ver dalen in bescherming tegen de delta.
Op de vraag waarom Jansen blijft oplopen in bescherming zegt hij, " dat weten we nog niet"
Wel weet hij dat er wel een booster nodig is na Jansen.
Beetje vreemd.
Voor een kopje koffie in Duitsland zou ik nu dus nog 2 mRNA's moeten. NO

Reageer
Benjamin B - 31 januari 2022 23:26

Jullie nationale omroep klaagt terecht de onduidelijkheden aan aangaande de verschillende en veranderende coroneregels in de EU. Maar wat Dui en Oos betreft maakt de verslaggever er zelf een zooitje van. https://nos.nl/artikel/2415109-met-coronapas-op-reis-in-europa-dit-verandert-er-deze-week. In Oostenrijk voldoet 1 Jans + 1 booster WEL aan 2G+. In Dui voldoen beide vaccins samen niet aan 2G+ maar WEL aan 2G. Oos eist 2G+ voor inreizen, Dui 2G. In Dui en Oos voldoet een enkele Jans niet aan 2G.

Reageer
Benjamin B Benjamin B - 5 februari 2022 00:00

@Rina. 1 Jans en 1 booster telt overal in de EU - behalve Dui - als geboosterd. Op de geldigheid daarvan staat voorlopig geen limiet, dacht ik. Omdat jouw 2 vaccins in Dui slechts als volledige basis-vaccinatie tellen, is de geldigheid in Dui mogelijk beperkt en dan gok ik op 270 dagen. Het heeft volgens mij weinig zin om verder vooruit te denken met je vax-pas. BTW je voldoet aan 2G, dus vliegen in / naar / van Dui kan zonder bijkomende test.

Rina Benjamin B - 4 februari 2022 13:29

Als ik goed begryp kunnen wij als Belg vanuit Duitsland wel vliegen indien 1 Janssen + 1 boosterprik en dit tot 9.maanden na boosterprik? Klopt dit? Kunnen wy ergens nog extra booster mRna krygen???Duitsland?? Moeten ook nog reizen vanuit Duitsl.9 maanden na onze booster. Spytig dat Duitsl.nu met deze regels komt. Hier in Belgie geen 2de booster te krygen na Janssen. Is er oplossing? Bedankt

Claudia Benjamin B - 1 februari 2022 07:25

Dit was precies de info die ik zocht. Lekker kort en duidelijk. Bedankt!

Truus - 31 januari 2022 20:25

Heb 25 november een boosterprik gehad en ga van het weekend naar Duitsland.
Kan îdeze week nog een extra boosterprik halen.

Reageer
Benjamin B Truus - 31 januari 2022 23:32

@Truus. Heeft geen zin. Je 3e prik geldt in Dui enkel als die minstens 90 dagen na de 2e prik wordt gezet, niet eerder. Mogelijk voldoe je tot 90 dagen na je 2e prik wel nog volgens de overgangsmaatregel aan 2G+. Dat hangt van de deelstaat af. NRW lijkt hierin het meest meegaand, precies omwille van de connectie met NL.

R klop - 31 januari 2022 08:44

Ik heb vorig jaar febr corona gehad. Dit was een reden voor 1 vaccin. Dit werd toevallig ook nog eens de Janssen. De booster heb ik ook gehad. Ik vraag me nu af of ik nog een extra vaccin moet of niet? Juist omdat ik toen corona heb gehad.

Reageer
Joep R klop - 1 februari 2022 14:09

Je hebt een 2 vaccinaties nodig + booster of een recent herstel verklaring nodig. Je hebt 1 vaccinatie en booster dus antwoord op de vraag is helaas nee.

Esther R klop - 31 januari 2022 22:45

Geldigheid herstelbewijs in Duitsland is 6 maanden. Dus je hebt niks aan die doorgemaakte infectie. Maw je moet in quarantaine. Of je aan 2G voldoet weet ik niet, dat hangt ervan af of je Nederlandse booster daar als tweede prik geldt. Misschien niet als de dosis te laag is, maar t antwoord daarop heb ik nog niet gevonden.

Lisa - 31 januari 2022 00:15

Ik heb 2 vaccinaties en in januari dit jaar hersteld van Corona. Ik mag geen booster ook als ik dat zou willen maar mijn 2 vaccinaties PLUS herstelbewijs tellen niet voor G2+. waar een vriendin van mij in Berlijn met 1 keer Corona 1 vaccin en 1 booster wel overal in mag ?! Zooo scheef… Kuipers moet niet alleen naar Jansen kijken maar ook naar iedereen die gevaccineerd is en in januari Corona heeft gehad dus nu in het gierige Nederland geen booster mag.

Reageer
Asten - 30 januari 2022 13:47

Het wordt kort dag... 14 dagen voor vaccin optimaal beschermd en ook moet er eerst nog maar een afspraak gemaakt worden én daarvoor moet er ook nog een advies van de Gezondheidsraad komen....
De ambtelijke molens hè (hoewel dit natuurlijk de schuld van de Duitsers is)....

Reageer
Asten Asten - 30 januari 2022 19:42

@Benjamin B
Daar heb je helemaal gelijk in.

Benjamin B Asten - 30 januari 2022 18:25

@Esther. Het heeft geen zin om (te) snel die tweede booster te laten zetten. Indien die wordt gezet binnen de 90 dagen na de vorige booster, voldoe je in Duitsland nog steeds niet aan 2G+. En vaccins scoren in verschillende landen en dan hopen dat dit een éénvormig en op elkaar afgestemd attestje gaat opleveren ... good luck!
Een betere hoop: binnen enkele weken nergens nog 2G+ vereist (behalve in bepaalde etablissementen waarvan ik vermoed dat kromme beleidsmakers daar verwekt zijn ...)

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger