Karl Lauterbach nieuwe minister van Gezondheid
Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe SPD heeft maandagmorgen bekendgemaakt welke ministers de partij levert voor de nieuwe regering van Olaf Scholz. Bondsdaglid en gezondheidsexpert Karl Lauterbach wordt minister van Gezondheid. Hij volgt CDU'er Jens Spahn op.
Lauterbach is in de coronacrisis uitgegroeid tot een van de opvallendste woordvoerders over het coronabeleid. Hij is arts, epidemioloog en gezondheidseconoom en deelt via Twitter de nieuwste internationale studies en inzichten over het virus. Lauterbach heeft in de afgelopen twee jaar onophoudelijk gemaand dat het virus met strenge maatregelen in toom moet worden gehouden. Hij leek de meest logische keuze als minister van Gezondheid, maar of hij het ook zou worden was tot vandaag de vraag. Duitse media meldden dat in de bestuurslagen van de SPD weerstand was tegen zijn benoeming. Hij zou te veel zijn eigen plan volgen en te weinig een teamspeler zijn.
Op een persconferentie om 10 uur stelde Scholz de nieuwe ministers voor. Het was voor hem vanzelfsprekend dat zijn ploeg voor de helft uit vrouwen moet bestaan, omdat die de helft van de bevolking vormen. De helft van de zestien ministeries krijgt een vrouwelijke minister.
SPD'er Nancy Faeser wordt minister van Binnenlandse Zaken. Ze volgt CSU'er Horst Seehofer op. Faeser is lid van het deelstaatparlement van Hessen.
Hubertus Heil wordt minister van Arbeid en Sociale Zaken. Hij was dit ook al in het kabinet Merkel-IV, een coalitie van CDU/CSU en SPD. Christine Lambrecht wordt minister van Defensie. Ook zij had al een ministerspost in het vorige kabinet: ze is nog demissionair minister van Justitie.
Klara Geywitz wordt minister voor Bouwen en Wonen. Zij vormde in 2019 een duo met Olaf Scholz in de verkiezing voor het partijvoorzitterschap. De twee verloren die strijd. In december 2019 werd ze gekozen tot een van de vice-voorzitters van de partij.
Svenja Schulze wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zij was in Merkel-IV minister van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid. Olaf Scholz wordt woensdag naar verwachting tot kanselier gekozen en laat zich bijstaan door Kanzleramtsminister (chef van de kanselarij) Wolfgang Schmidt, met wie hij al lang samenwerkt. Volg de persconferentie van de SPD in de livestream
Coalitiepartners Groenen en FDP hebben vorige week al hun ministers bekendgemaakt. Bij de Groenen zijn dat Robert Habeck (Klimaat en Economische Zaken), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken), Cem Özdemir (Voedsel en Landbouw), Steffi Lemke (Milieu), Claudia Roth (Media en Cultuur) en Anne Spiegel (Familiezaken).
De FDP levert vier ministers: partijleider Christian Lindner (Financiën), Volker Wissing (Verkeer en Digitalisering), Marco Buschmann (Justitie) en Bettina Stark-Watzinger (Onderwijs).
De nieuwe ministersploeg bestaat uit acht vrouwen, acht mannen, twee Oost-Duitsers (Klara Geywitz en Steffi Lemke) en de eerste bondsminister met een Turkse achtergrond (Cem Özdemir). Bekijk bij Tagesschau de gezichten van de nieuwe Duitse regering
Lees meer:
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Zijn betoog in het parlement riekt naar totalitarisme!
Vragen van de oppositie niet willen beantwoorden is boosaardig.
Een parlement dat hiervoor klapt, is buitengewoon zorgwekkend.
Heb diverse (goede) Duitse vrienden. Hun (inmiddels overleden) ouders verontschuldigden zich ooit voor de 2e WO.
Nie wieder?
De QR code is in 1994 in Japan voor het eerst ingevoerd. Doel was producten makkelijk te herkennen. Nu worden mensen gemarkeed met deze codes als artikels