Duitslandweb logo Duitslandweb

Bisschop van München biedt ontslag aan

Kort nieuws - 4 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx, heeft paus Franciscus zijn ontslag aangeboden. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Kardinaal Marx neemt met zijn ontslag verantwoordelijkheid voor de omgang van de katholieke kerk met seksueel misbruik door geestelijken, laat hij weten in een persbericht. In de afgelopen decennia zijn veel persoonlijke en administratieve fouten gemaakt. Sommige geestelijken willen de fouten en hun eigen mede-verantwoordelijkheid niet erkennen en reageren afwijzend op iedere vorm van dialoog over hervorming en vernieuwing, aldus Marx. De katholieke kerk is op een dood punt beland, stelt Marx. Hij wil laten zien dat niet het ambt het belangrijkst is, maar de opdracht van het evangelie.

In zijn verklaring lijkt hij ook te doelen op de situatie in het bisdom Keulen, waar bisschop Woelki ondanks grote druk zijn ambt niet neerlegt. Veel gelovigen in het bisdom hebben de kerk de afgelopen jaren verlaten uit onvrede met de aanpak van misbruikzaken. In een persconferentie vrijdag zei Marx dat het een zeer persoonlijke beslissing is geweest en dat iedereen die afweging persoonlijk moet maken. Hij zou graag priester blijven, maar wil een signaal afgeven met zijn stap.

Eerder dit jaar heeft Marx een onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz, geweigerd omdat er kritiek was geuit over zijn rol in de afhandeling van misbruikzaken. Vorig jaar maakte de kardinaal bekend dat hij een deel van zijn privé-vermogen aan een nieuwe stichting voor hulp aan en dialoog met slachtoffers zal schenken.

Paus Franciscus heeft laten weten dat hij nog tijd nodig heeft om te beslissen over het ontslagverzoek. Marx maakt deel uit van de pauselijke curie. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk

Lees meer over onrust in de Duitse katholieke kerk bij KN

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger