Duitslandweb logo Duitslandweb

Bisschop van München biedt ontslag aan

Kort nieuws - 4 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx, heeft paus Franciscus zijn ontslag aangeboden. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Kardinaal Marx neemt met zijn ontslag verantwoordelijkheid voor de omgang van de katholieke kerk met seksueel misbruik door geestelijken, laat hij weten in een persbericht. In de afgelopen decennia zijn veel persoonlijke en administratieve fouten gemaakt. Sommige geestelijken willen de fouten en hun eigen mede-verantwoordelijkheid niet erkennen en reageren afwijzend op iedere vorm van dialoog over hervorming en vernieuwing, aldus Marx. De katholieke kerk is op een dood punt beland, stelt Marx. Hij wil laten zien dat niet het ambt het belangrijkst is, maar de opdracht van het evangelie.

In zijn verklaring lijkt hij ook te doelen op de situatie in het bisdom Keulen, waar bisschop Woelki ondanks grote druk zijn ambt niet neerlegt. Veel gelovigen in het bisdom hebben de kerk de afgelopen jaren verlaten uit onvrede met de aanpak van misbruikzaken. In een persconferentie vrijdag zei Marx dat het een zeer persoonlijke beslissing is geweest en dat iedereen die afweging persoonlijk moet maken. Hij zou graag priester blijven, maar wil een signaal afgeven met zijn stap.

Eerder dit jaar heeft Marx een onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz, geweigerd omdat er kritiek was geuit over zijn rol in de afhandeling van misbruikzaken. Vorig jaar maakte de kardinaal bekend dat hij een deel van zijn privé-vermogen aan een nieuwe stichting voor hulp aan en dialoog met slachtoffers zal schenken.

Paus Franciscus heeft laten weten dat hij nog tijd nodig heeft om te beslissen over het ontslagverzoek. Marx maakt deel uit van de pauselijke curie. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk

Lees meer over onrust in de Duitse katholieke kerk bij KN

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger