Duitslandweb logo Duitslandweb

Tol-debacle: oppositie wil dat minister van Verkeer Scheuer opstapt

Kort nieuws - 12 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Andreas Scheuer (CSU) van Verkeer kan na het debacle rond de tolheffing op Duitse snelwegen niet langer aanblijven. Dat is de conclusie van oppositiepartijen Die Grünen, de FDP en Die Linke naar aanleiding van het parlementair onderzoek naar de PKW-Maut.

De tolheffing voor personenauto's op de Duitse snelwegen - de PKW-Maut - was het prestigeproject van de CSU en van verkeersminister Scheuer, maar eindigde in een politiek en financieel debacle. Zo sloot Scheuer in 2018 contracten af met bedrijven die de auto's zouden controleren en de de tol zouden innen. Maar toen was nog niet zeker of de plannen konden doorgaan.

In 2019 oordeelde het Europese Hof van Justitie na een klacht van Oostenrijk dat de Duitse tolheffing niet verenigbaar was met de Europese wetgeving: de tolwet discrimineerde buitenlandse automobilisten, omdat Duitsers voor de tolheffing werden gecompenseerd via de wegenbelasting en zij niet.

Direct na het vonnis ontbond de regering de contracten met de bedrijven die de tolheffing zouden uitvoeren. Zij eisen daarom 560 miljoen euro schadevergoeding. De procdure daarover loopt nog.

Volgens oppositiepartijen Die Grünen, FDP en Die Linke had Scheuer al in 2018 kunnen voorzien dat de tolheffing niet door zou kunnen gaan en had daarom die contracten toen helemaal niet moeten afsluiten. Ook wordt de minister verweten dat hij documenten voor de onderzoekscommissie heeft achtergehouden.

De Bondsdagcommissie begon in december 2019 met haar onderzoek, dat nu bijna is afgerond. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben naar aanleiding van het onderzoek ook kritiek op Scheuer, maar vinden dat hij kan aanblijven. Die Grünen, de FDP en Die Linke trekken een andere conclusie. Zij zien, zo vat Der Spiegel het samen, "ernstige rechtsschendingen, ondeugdelijke procedures en gebrekkige bereidheid tot opheldering bij het ministerie". Dat kan, zo vinden zij, niet zonder politieke consequenties blijven. In juni volgt nog een debat over het toldebacle in de Bondsdag. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger