Duitslandweb logo Duitslandweb

Europees Hof: Duitse tol in strijd met Europese wetgeving

Kort nieuws - 18 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Europees Hof van Justitie heeft de huidige Duitse plannen voor tolheffing op de Duitse Autobahn, de zogenaamde Pkw-Maut, gedwarsboomd.

Oostenrijk was naar het Europees Hof gestapt om bezwaar te maken tegen de tolheffing. Het land vindt dat de Duitse overheid buitenlandse automobilisten discrimineert omdat Duitsers voor de tolheffing worden gecompenseerd via de wegenbelasting. Nederland had zich bij de klacht van Oostenrijk aangesloten. De rechter heeft de landen nu gelijk gegeven. De tol is niet verenigbaar de Europese wetgeving, luidt het oordeel. Daarmee kunnen de huidige Duitse plannen niet doorgaan.

Over de heffing voor gebruik van de Duitse wegen wordt al jaren gediscussieerd. Het is een prestigeproject van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Het was de bedoeling dat de Pkw-Maut vanaf 2020 geïncasseerd zou worden.

Het oordeel is opmerkelijk, omdat de advocaat-generaal van het Hof de rechters in februari  adviseerde de tolheffing toe te staan. De advocaat-generaal stelde dat het terecht is dat Duitsland alle gebruikers van de snelwegen wil laten meebetalen. Omdat Duitsers ook al meebetalen via de wegenbelasting zouden ze onevenredig zwaar belast worden als ze niet voor de tolheffing zouden worden gecompenseerd. De rechters nemen het advies van de advocaat-generaal meestal over. Lees meer bij Spiegel Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger