Schandalen overschaduwen verkiezing NRW
Uitslag graadmeter populariteit kabinet Merkel II

Achtergrond - 3 maart 2010

Beschuldigingen van corruptie en kiezersbedrog zetten de parlementsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen op scherp. De huidige coalitie van CDU en FDP staat in de peilingen op achterstand. Een slecht signaal voor kanselier Merkel. Verlies in deze deelstaat kan haar regering de meerderheid in de Bondsraad kosten.

Schandalen overschaduwen verkiezing NRW
© Afb.: dpa/picture-alliance
Jürgen Rüttgers liet zich verhuren ten behoeve van de partijkas

De verkiezingen vinden pas in mei plaats maar worden nu al overschaduwd door schandalen. Zo krijgt de CDU zware kritiek na een affaire rond de Westfaalse minister-president Jürgen Rüttgers. Hij raakte in februari in opspraak toen bekend werd dat zijn medewerkers hem probeerden te verhuren. Voor 22.000 euro mochten sponsoren aan een VIP-tafel met Rüttgers plaatsnemen en zich met hem laten fotograferen en filmen. Een vervelende zaak voor Rüttgers, die bankiers aanspreekt op hun vorstelijke bonussen en, aldus Die Zeit, het “graag over christelijke waarden heeft”.

Het lukt de SPD niet van deze situatie te profiteren. De partij blijft in de peilingen rond een winst van 2 procent steken. De partij staat zelf onder druk door een kennismakingsgesprek vorige week van de SPD-vicevoorzitter in Noordrijn-Westfalen (NRW) met Die Linke, zonder dat zijn voorzitter dat wist. Samenwerking met Die Linke ligt gevoelig vanwege onder meer het DDR-verleden van de partij. Op federaal niveau sluit de SPD een coalitie met Die Linke consequent uit.

Rood-rood-groen

Voor de CDU reden genoeg om de SPD van kiezersbedrog te betichten. Zij zien het gesprek als een nieuw hoofdstuk in de verhoudingen tussen Die Linke en de SPD. De FDP sluit zich hierbij aan en verwijt de SPD een machtsovername voor te bereiden met een rood-rood-groene coalitie (SPD, die Linke, Grünen). Volgens de peilingen kan een dergelijke coalitie in NRW op een meerderheid van 51 procent rekenen. Het zou de eerste keer zijn dat Die Linke in een West-Duitse deelstaat meeregeert. CDU en FDP staan samen op 44 procent.

De verkiezing in NRW worden ook op federaal niveau nauwlettend gevolgd. Het is de eerste stembusgang in een deelstaat na de Bondsdagverkiezingen van september 2009. Voor Merkel vormt de uitslag een belangrijke graadmeter voor de populariteit van haar coalitie. Ook heeft een wisseling van de wacht in NRW direct invloed op het aantal zetels van zwart-geel in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten in het parlement. Wanneer CDU en FDP deze verkiezing verliezen, sneuvelt ook hun meerderheid in de Bondsraad. Dat betekent niet alleen gezichtsverlies maar het wordt ook moeilijker nieuwe wetten in te voeren.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger