TV-duel voor verkiezingen in NRW
Nieuws

Achtergrond - 18 mei 2005

(18 mei 2005) Zondag kiezen de inwoners van Noordrijn-Westfalen (NRW), de Duitse deelstaat met de meeste inwoners, een nieuwe deelstaatregering. De SPD regeert er al 39 jaar, maar ligt nu in de peilingen achter op de CDU. Gisteren ontmoetten de lijsttrekkers van beide partijen elkaar voor de tweede keer in een tv-debat. De SPD lijkt nu haar achterstand in te halen.

Peer Steinbrück (SPD) en Jürgen Rüttgers (CDU) hadden hun eerste tv-duel op 5 mei. Gisteravond traden ze voor een tweede keer aan. Deze keer stonden thema's als werkloosheid, belastingen en financieel beleid centraal. Rüttgers verweet de SPD gefaald te hebben. "Rood-groen is de regering van de massa-werkloosheid", aldus de CDU-politicus gisteren. Steinbrück noemde hij medeverantwoordelijk voor het miljoenenverlies van de Westdeutsche Landesbank. "U bent de grootste schuldenmaker uit de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen", aldus Rüttgers.

Steinbrück verdedigde zich met de stelling dat het in tijden van economische stagnatie vrijwel onmogelijk is om geen financiële verliezen te leiden. Zijns inziens heeft de CDU er juist alles aan gedaan om de maatregelen van rood-groen tegen te houden, die de verliezen in Noordrijn-Westfalen konden beperken. Bovendien heeft de SPD de afgelopen 39 jaar ook veel goeds gedaan, aldus Steinbrück. Zo is de jeugdwerkloosheid flink gedaald.

Beide partijen gaven toe dat de uitslag van deze verkiezingen een landelijke dimensie heeft. Als rood-groen zondag verliest, wordt het voor Gerhard Schröder volgend jaar bij de verkiezingen niet makkelijker, aldus Steinbrück. Maar ook als rood-groen wint, zal dat niet automatisch winst voor de SPD en Die Grünen op landelijk niveau garanderen. Rüttgers gaf aan dat de uitslag in NRW de benoeming van een CDU-kanselierskandidaat voor de Bondsdagverkiezingen in 2006 niet zal beïnvloeden. Toch is de uitslag, zo meent ook Rüttgers, een signaal voor de landelijke politiek.

Na het debat verklaarden beide partijen hun kandidaat tot winnaar. Volgens opiniepeilingen zagen de kijkers in Peer Steinbrück echter een duidelijke winnaar. De SPD-kandidaat heeft hiermee de achterstand die zijn partij had op CDU en FDP flink kleiner gemaakt. Die bedraagt nu nog maar 6 procent.

Spiegel Online
Wettbewerb um das schönste Lächeln

Süddeutsche Zeitung
Steinbrück punktet

Die Welt
Steinbrück war glaubwürdiger, Rüttgers kompetenter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger