Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen NRW: geen duidelijke winnaar tv-debat

Kort nieuws - 3 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 14 mei gaat Noordrijn-Westfalen naar de stembus. Het tv-debat tussen lijsttrekkers Hannelore Kraft (SPD) en Armin Laschet (CDU) leverde dinsdag geen duidelijke winnaar op.

De verkiezingen in Noordrijn-Westfalen gelden als belangrijke graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen in september. Daarom is er veel aandacht voor. Minister-president Kraft, die nu met Die Grünen in NRW regeert, reageerde in het tv-debat dinsdag vaak defensief en geïrriteerd op aanvallen van haar contrahent Laschet (CDU). Hij scoorde vooral met kritiek op Krafts veiligheidsbeleid en op haar minister van Binnenlandse Zaken Jäger (SPD), die hij "een veiligheidsrisico" noemde. Er is bijvoorbeeld veel kritiek op de veiligheidsdiensten in NRW, die te weinig zouden hebben gedaan om Anis Amri, de aanslagpleger op de kerstmarkt in Berlijn, het land uit te zetten. In de discussies tussen beide lijsttrekkers ging het vaak over details. Een duidelijke winnaar is er niet, concluderen Duitse media. Een peiling van Forsa meldt dat 52 procent van de kijkers Kraft beter vond en 34 procent Laschet.

De kans is groot dat Kraft en Laschet na 14 mei samen moeten gaan regeren. In de meest recente peiling staat de SPD met 35 procent bovenaan, de CDU staat op 29 procent. De bestaande coalitie met de Groenen kan Kraft zoals het er nu naar uitziet niet voortzetten. Of het met Die Linke lukt - en of de SPD dat wil - is de vraag. De CDU zou het liefst met de FDP regeren, maar die hebben in de peilingen samen ook niet genoeg stemmen. Lees meer bij WDR.de, Spiegel Online en n-tv   

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger