Duitslandweb logo Duitslandweb

RKI: Virusmutatie zorgt voor zwaarder verloop

Kort nieuws - 26 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu de Duitse regering de lockdown met Pasen heeft teruggedraaid, roept minister van Gezondheid Jens Spahn burgers dringend op evengoed af te zien van reizen en bezoeken met Pasen. De directeur van het Robert Koch Institut, Lothar Wieler, waarschuwt dat het aantal besmettingen nu heel snel enorm op kan lopen en dat de virusmutatie B.1.1.7 vaker zorgt voor een zwaarder verloop. 

In een gezamenlijke persconferentie schetsten de politicus en de wetenschapper de ernst van de situatie. Als de maatregelen niet strenger worden dan nu, kan het aantal besmettingen volgens Wieler oplopen tot 100.000 per dag. "En dan zal ook het aantal sterfgevallen weer oplopen. Tot nu toe zijn al 75.000 mensen in Duitsland aan Covid-19 overleden", aldus Wieler. Hij adviseert een lockdown zoals in april vorig jaar. Toen lag het openbare leven en het bedrijfsleven voor een groot deel stil. 

Wieler: "Veel mensen gedragen zich zeer verantwoordelijk. Hen wil ik bedanken, want anders waren we in een nog veel moeilijkere situatie. Maar iedereen moet meedoen. Reist u alstublieft niet, in binnen- of buitenland. Contacten en mobiliteit zijn de aandrijving van deze pandemie."

Spahn voegde toe: "Dat de staat nu toch geen strenge lockdown oplegt met Pasen betekent niet dat het niet nodig is." Van de deelstaten verwacht hij dat die de afgesproken 'noodrem' hanteren. Dat betekent dat versoepelingen worden teruggedraaid als het aantal besmettingen hoger is dan 100 per 100.000 inwoners per zeven dagen.

Ook Spahn doet een beroep op iedereen om van familiebezoek af te zien, "hoe moeilijk dat ook is met Pasen". "Als mensen elkaar toch ontmoeten, dan liefst buiten, met afstand." Bij ontmoetingen binnen adviseert hij het dragen van een mondkapje. Wieler: "We weten steeds meer, dus we kunnen ons ook steeds beter beschermen. We weten nu veel meer over de rol van aerosolen en we weten dat mondkapjes helpen."

Wieler herhaalde alle gedragsregels nog eens en waarschuwde: mensen die gezond lijken, kunnen besmettelijk zijn. De helft van de viruslast wordt al verspreid voordat iemand symptomen krijgt. 

Spahn wil dat in alle omgevingen waar mensen samenkomen, minstens twee keer per week wordt getest. Dat geldt voor bedrijven, instellingen, scholen en kinderopvang. Volgens Spahn heeft de regering gezorgd dat er genoeg tests zijn. Hij roept alle partijen op deze teststrategie uit te voeren. De regering heeft afgesproken dat in april wordt bekeken of voldoende bedrijven vrijwillig aan dit testbeleid meedoen. Lees meer bij Tagesschau

Het belangrijkste instrument blijft volgens Spahn de vaccinatie. Inmiddels zijn ruim 12 miljoen vaccins uitgereikt. 10 procent van de Duitsers heeft een vaccinatie ontvangen, 4,4 procent heeft beide vaccinaties al gehad. Zie ook het vaccinatiedashboard van het RKI  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger