Duitslandweb logo Duitslandweb

RKI-directeur Wieler: Er heerst een noodtoestand

Kort nieuws - 18 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft in een emotionele presentatie voor de deelstaatregering van Saksen gezegd dat Duitsland in een noodsituatie verkeert. Duitse media spreken van 'Wielers Wutrede'.

Duitsland heeft donderdag met 65.371 een recordaantal nieuwe besmettingen. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is gestegen naar 336,9. In Beieren en Saksen zijn regio's waar deze incidentie boven de 1000 is. Beieren heeft al patiënten naar Italië moeten verplaatsen.

Wieler legde op basis van de cijfers van woensdag uit wat Duitsland te wachten staat. "We hebben op dit moment een case-fatality rate van 0,8 procent en 52.000 besmettingen", zei Wieler. "Van deze 52.000 gaan ongeveer 400 mensen dood. Daaraan kunnen we niks meer doen. Ze zijn al geinfecteerd. Ongeveer 3000 van hen gaan naar het ziekenhuis, en 400 gaan in de komende weken dood en we kunnen er niks aan veranderen", sprak hij vertwijfeld.

Wieler wil dat er een eind komt aan de discussie over wie moet worden ingezet voor de booster-vaccinaties. Er is onenigheid of daarvoor bijvoorbeeld ook apothekers kunnen worden ingezet. "We hebben iedereen nodig - Jeder Mann und Maus der impfen kann, soll jetzt gefälligst impfen."

Kwetsbaren beschermen gaat niet, met deze Delta-variant, waarschuwt Wieler. Dat kan alleen als je ze helemaal van de buitenwereld zou afzonderen.

Wieler klaagde ook de politiek aan: "We hebben te snel in veel sectoren geopend." Clubs en bars zijn hotspots die moeten worden gesloten, meent de RKI-directeur. Verder riep hij op eindelijk de aanbevelingen van het RKI voor de herfst en winter over te nemen.

"We koersen af op een ernstige noodsituatie, we zullen echt een heel vreselijk kerstfeest hebben als we nu niet tegensturen. Dat is mijn inschatting. Dat zijn harde woorden, maar ik kan het na 21 maanden niet meer verdragen dat niet wordt erkend wat ik en veel andere collega's zeggen."

Donderdag kondigde minister-president Kretschmer aan dat de deelstaat Saksen een gedeeltelijke lockdown voor drie weken gaat afkondigen. Evenementen worden verboden, bars en discotheken moeten dicht en de culturele- en vrijetijdssector krijgt beperkingen opgelegd. Donderdagmiddag overlegt demissionair kanselier Merkel met de deelstaten over maatregelen. Meer bij RND

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger