Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Spahn roept op binnen mondkapjes te blijven dragen

Kort nieuws - 25 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van gezondheid Jens Spahn en directeur van het Robert Koch Institut Lothar Wieler hebben in hun regelmatige, gezamenlijke persconferentie vrijdag opgeroepen ook op vakantie voorzichtig te blijven, mondkapjes te blijven dragen, afstand te houden en zich te laten testen.

Wieler adviseert scholen om leerlingen de hele herfst en winter mondkapjes te laten dragen in binnenruimten, naast goed ventileren en (pcr-)testen. Ook deden Spahn en Wieler een klemmend beroep op de bevolking om zich te laten vaccineren en vooral ook om de tweede vaccinatie niet uit te stellen.

De Delta-variant van het virus is nog besmettelijker, weet het RKI. Uit eerste onderzoeken in Duitsland en Groot-Brittannië maakt Wieler op dat bij de Delta-variant bovendien meer geïnfecteerden in het ziekenhuis terecht komen. De komende weken zal deze variant dominant worden in Duitsland, schat Wieler in. Wie nog niet volledig is gevaccineerd, kan nog steeds ziek worden van de Delta-variant en kan het virus ook nog overdragen.

In de herfst zullen de besmettingen toenemen. Daarom is het nu zaak om door vaccinaties en voorzichtigheid de besmettingscijfers laag te houden, om een goede uitgangspositie aan het begin van de herfst te hebben, legde Wieler uit. "Het ligt aan ons of we het bereikte weten vast te houden", zei Spahn.

Reizigers die met het vliegtuig (terug) naar Duitsland komen, moeten een coronatest doen voor ze aan boord gaan. Dat blijft volgens Spahn de hele zomer zo. Ook de overige reizigers roept hij op om zich bij terugkeer gratis te laten testen. Wie inreist uit risicogebied moet twee weken in quarantaine totdat hij of zij een negatieve coronatest overhandigd aan de autoriteiten, benadrukte Spahn. Reizen naar virusvariantengebied zoals Londen zouden mensen alleen moeten doen als het echt niet anders kan, aldus Spahn. Bij terugkeer moeten ze twee weken in quarantaine.

Spahn zei te rekenen op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers. Aan de grens wordt slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Spahn komt uit de Duits-Nederlandse grensregio en gaf aan dat mensen daar veelvuldig de grens oversteken en de testplicht in die gevallen erg belastend is. Grensverkeer (kort bezoek over de grens) is daarom vrijgesteld van de test- en quarantaineplicht, maar hij hoopt dat mensen daarmee verantwoord omgaan, voorzichtig zijn, en zich zonodig laten testen.

Het aantal besmettingen daalt gestaag in Duitsland, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is gedaald naar 6,2. 34,1 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, meer dan de helft heeft tenminste 1 vaccinatie gehad. Lees meer bij Tagesschau of bekijk het Impfdashboard

Reacties

Sven Wiggers - 28 juni 2021 14:35

Dank u A, doosje is inmiddels binnen met de juiste maskers

Reageer
A - 27 juni 2021 08:07

Medische (OP of FFP) maskers nog steeds verplicht. Ik had dezelfde vraag en vond https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/regelung-zu-masken-1842704

Reageer
Sven Wiggers - 26 juni 2021 16:59

Mag je inmiddels in Duitsland een normaal masker dragen of is dat nog steeds zo'n medische? Bvd
Vertrek dinsdag voor een korte kampeervakantie

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger