Duitslandweb logo Duitslandweb

Emotionele oproep RKI en minister om 'derde golf te breken'

Kort nieuws - 15 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft de deelstaten vanmorgen opgeroepen nú te handelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Anders dreigt de zorg overbelast te raken. Ook de directeur van het Robert Koch Institut, Lothar Wieler, waarschuwde dat het mensenlevens kost als nu niet wordt ingegrepen. 

Omdat de deelstaten het de afgelopen weken niet eens werden over maatregelen, heeft de bondsregering via een wetswijziging een zogenoemde 'noodrem' ingevoerd, zodat maatregelen voor het hele land vanuit Berlijn konden worden genomen. Maar die 'noodrem' moet nog door het parlement worden goedgekeurd en zal niet binnen een week van kracht worden.

Spahn en Wieler riepen daarom in een persconferentie alle bestuurders op niet op de landelijke regels te wachten maar zelf lokale maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld verdere contactbeperkingen. "De situatie is ernstig, iedere dag telt", aldus Spahn. Wieler: "We moeten de getallen naar beneden krijgen. Het is naïef om te geloven dat we het virus weg kunnen testen. Dat werkt niet." Hij wees op Tübingen en Saarland, waar de besmettingscijfers ondanks veel testen toch snel stegen. Wieler bedankte alle burgers die nu al meer dan een jaar hun best doen de pandemie te bestrijden door zich aan de regels te houden.

Intensive-care-arts Steffen Weber-Carstens van het Charité-ziekenhuis in Berlijn zette de noodkreet van Spahn en Wieler tijdens de persconferentie kracht bij door de situatie in de ziekenhuizen te schilderen. In veel regio's worden operaties uitgesteld, zei hij. Ook worden patiënten al naar andere deelstaten overgebracht omdat IC's vol zijn. Hij beschreef hoe zwaar en arbeidsintensief de verzorging van Covid-patiënten is, omdat ze vaak op hun buik worden beademd maar dan regelmatig moeten worden gedraaid.

De in Duitsland op dit moment fel bediscussieerde avondklok verdedigde Spahn. Critici betwijfelen het nut van de avondklok omdat juist besmettingen binnen - en niet buiten - het probleem zijn. Spahn legde uit dat de avondklok zorgt dat mensen in de avond niet bij elkaar op bezoek gaan. Juist bij zulke sociale bezoeken is de besmettingskans groot. Lees meer bij Tagesschau

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft donderdag 29.426 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen is gestegen naar 160,1. Volgens het RKI zijn 294 patienten in de afgelopen 24 uur aan Covid19 overleden. De besmettingscijfers zijn op hetzelfde niveau als rond de jaarwisseling. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Sinds 1 juni vraagt Duitsland geen coronabewijs meer van reizigers. Een overzicht van de coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger