Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister: Stijging aantal coronagevallen afgeremd

Kort nieuws - 29 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn had donderdag positief nieuws tijdens de corona-persconferentie: de sterke stijging van het aantal besmettingen is afgeremd. De laatste dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Toch zijn de getallen nog te hoog en zijn de ziekenhuizen te zwaar belast, aldus Spahn.

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, meldde donderdagmorgen 24.736 nieuwe besmettingen, bijna 5000 minder dan een week geleden. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen is gezakt naar 154,9. Woensdag was deze incidentie nog 160,6.

Directeur Lothar Wieler van het RKI zei tijdens de persconferentie dat de daling voor een groot deel te danken is aan het gedrag van de burgers. Met Pasen en in de paasvakantie zijn veel mensen thuis gebleven, blijkt uit de mobiliteitscijfers. En daarnaast hebben meer mensen zich waarschijnlijk aan de maatregelen gehouden en hun contacten beperkt, denkt Wieler. "Het is zo gelukt de derde golf af te remmen." Wieler sprak daarvoor zijn dank uit.

Wieler wees er op dat nog niet alle ouderen zijn gevaccineerd. Volgens hem zijn tweederde van de 80-plussers gevaccineerd en nog maar 30 procent van de 70-plussers. Ook vroeg hij aandacht voor long-covid bij kinderen. De meeste kinderen hebben nauwelijks last van een infectie, maar sommigen wel, aldus Wieler. De komende maanden zullen daar wetenschappelijke studies over verschijnen, "maar daar hoeven we niet op te wachten. Het betekent niet dat we nu nog niets hoeven doen om te zorgen dat minder kinderen besmet raken."

IC-verpleegkundige

Opmerkelijk tijdens de persconferentie was dat een IC-verpleegkundige het woord kreeg om te vertellen over de situatie in de ziekenhuizen. Ricardo Lange legde indringend uit hoeveel zwaarder de zorg voor Covid-patiënten is, vanwege de zweterige beschermkleding en de FFP3-maskers en omdat de patiënten regelmatig gedraaid moeten worden - met alle risico's vandien. Ook vroeg hij aandacht voor de mentale belasting. "IC-verpleegkundigen maken natuurlijk vaak mee dat patiënten overlijden, maar covid-patiënten sterven anders", zei Lange. Normaal is de familie er tijdens het hele verblijf op de IC bij. Maar nu mag de familie pas komen als de patiënt sterft.

Sommige patiënten verslechteren heel snel. De ene dag heb je iemand verzorgd en over zijn familie gepraat, de volgende dag is het bed leeg, vertelt Lange. "Volgens de infectieziektenwet moeten we de overledenen in zwarte zakken stoppen en dichtritsen." En dat ontelbaar vaak. "Das ist seelisch sehr belastend."

Lange wilde nog iets rechtzetten: "Steeds wordt gezegd dat ze de IC's niet willen overbelasten." Maar nu al moeten patiënten die eigenlijk op de IC horen, volgens Lange worden verpleegd op afdelingen die snel tot intensive care zijn omgebouwd, met personeel dat daarvoor niet is geschoold. "We zijn al overbelast."

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger