Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland in 2013
Vooruitblik op het nieuwe jaar

Achtergrond - 9 januari 2013

In Duitsland wordt 2013 het jaar van verkiezingen en Roodkapje. Tijdens de Bondsdagverkiezingen op 22 september wordt duidelijk of kanselier Merkel nog een periode mag blijven. Daarnaast viert Duitsland de verjaardag van Richard Wagner, Willy Brandt en van de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Duitsland in 2013
© dpa/picture-alliance
Monument voor de Gebroeders Grimm in Kassel

De bondsdagverkiezingen vinden op 22 september plaats. Angela Merkel (CDU) staat er beter voor dan haar uitdager, SPD-lijsttrekker Peer Steinbrück, maar de kans dat ze haar huidige coalitie met de FDP kan voortzetten lijkt klein. De liberalen doen het bij deelstaatverkiezingen en in de peilingen al lange tijd erg slecht.

Ook in de deelstaten zijn dit jaar verkiezingen. Nedersaksen is op 20 januari aan de beurt. Op 15 september mogen de inwoners van Beieren naar de stembus en later dit jaar volgt Hessen.
Overzicht van de regeringen en partijen in de deelstaten op Duitslandweb

Zerstörte Vielfalt in Berlijn

Berlijn herdenkt dit jaar dat de machtovername door de nationaal-socialisten in 1933 tachtig jaar geleden plaatsvond. Ook staat de stad stil bij de Kristallnacht, 75 jaar geleden. Door Berlijn hangen vanaf februari 200 portretten van vermoorde en verjaagde vooraanstaande Berlijners. In verschillende Berlijnse musea zijn tentoonstellingen met als thema 'Zerstörte Vielfalt'.
Themasite 'Zerstörte Vielfalt'

 Wagner- en Grimmjaar

Duitsland viert het 200e geboortejaar van de componist Richard Wagner. Verschillende Wagneropera’s zijn te zien in Bayreuth, Berlijn en Leipzig. Er is zelfs een Wagner-rapworkshop het komende jaar.
Programma Wagnerjaar
Column over Wagner op Duitslandweb

Ook 200 jaar oud zijn de sprookjes van de gebroeders Grimm: ‘Kinder- und Hausmärchen’. Het hele jaar zijn er tentoonstellingen, theatervoorstellingen en lezingen in ‘Grimmsteden’ zoals Marburg, waar de broers studeerden, en Berlijn, waar ze stierven. De grootste tentoonstelling is in Kassel waar ze tientallen jaren werkten als taaldeskundigen. Daar rijdt nu al de speciale Grimm-tram en -bus.
Programma Grimmjaar
Tentoonstelling Kassel
Activiteiten '200 jaar sprookjes van Grimm' in Nederland >>

Belangrijke data

 Merkel met de Franse president Hollande. Afb.: dpa/pict.-all.Frankrijk en Duitsland vieren op 22 januari het 50-jarige jubileum van het Élysée-verdrag. De Duitse en Franse volksvertegenwoordigers en regering herdenken dit Frans-Duitse vriendschapsverdrag in de Bondsdag.
De Bondsdag over de herdenking
Duitslandweb over de Frans-Duitse verzoening

Nederland opent dit jaar de internationale landbouwbeurs Grüne Woche. Nederland legt als officieel partnerland de nadruk op duurzame productie. De beurs vindt plaats van 18 tot 27 januari in Berlijn.
Website Grüne Woche

Het filmfestival Berlinale trekt dit jaar van 7 tot 27 februari weer internationale filmliefhebbers naar Berlijn. De openingsfilm ‘The Grandmaster’ is van de Chinese regisseur Wong Kar Wai. Hij is tevens voorzitter van de jury die de jaarlijkse filmprijs van het festival, de Gouden Beer, uitreikt.
Website Berlinale

In Nederland is het op 18 april weer de Dag van de Duitse Taal. Door het hele land besteden scholen, bedrijven en andere organisaties aandacht aan de Duitse taal door leuke activiteiten.
Website Actiegroep Duits

“Ich bin ein Berliner”. Op 25 juni is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy deze historische woorden sprak bij Rathaus Schöneberg in Berlijn. Hij onderstreepte daarmee de Amerikaanse steun aan West-Duitsland.
Duitslandweb over de speech van Kennedy

“Schade Deutschland, alles ist vorbei”. Een kwart eeuw geleden werd Nederland op 25 juni in Duitsland Europees Kampioen voetbal. Nadat het West-Duitsland in de halve finale had verslagen, won Oranje de finale, die plaatsvond in München, van Rusland met 2-1.
De Duitsers en het EK '88 op Duitslandweb

Het Duitse vrouwenteam. Afb.: dpa/pict.-all.Vorig jaar speelde Japan het Duitse vrouwenvoetbalteam er in de kwartfinale van het WK uit. Dit jaar gaat de Duitse vrouwenploeg, het meest succesvolle Duitse sportteam aller tijden, het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal proberen te winnen. Dat vindt plaats van 10 tot 28 juli in Zweden.
Het Duitse vrouwenvoetbalteam bij de Duitse Voetbalbond DFB
Duitslandweb over het vrouwenvoetbalteam

200 jaar geleden werd in oktober het Franse leger van keizer Napoleon Bonaparte bij Leipzig verslagen door onder meer het Pruisische leger. Dit wordt uitgebreid gevierd in Leipzig door het naspelen van de veldslag.
De geschiedenis van Pruisen op Duitslandweb
Het oorlogsmonument in Kreuzberg op Duitslandweb

Ludwig Erhard werd op 16 oktober 50 jaar geleden bondskanselier, nadat Konrad Adenauer aftrad. Kenmerkend voor het beleid van Erhard is zijn inzet voor de Europese integratie.
Profiel van Ludwig Erhard op Duitslandweb
Het einde van het tijdperk Adenauer op Duitslandweb

Op 18 december is het 100 jaar geleden dat Willy Brandt werd geboren. Ook de SPD-kanselier zette zich in voor de Europese integratie. Brandt streefde met zijn Ostpolitik naar betere relaties met de communistische staten van het Warschaupact.
Profiel van Willy Brandt op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger