Duitslandweb logo Duitslandweb

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Achtergrond - 10 november 2020 - Auteur: Marja Verburg

Nu Nederland Duitsland op code oranje heeft gezet, moeten reizigers uit Duitsland in Nederland 10 dagen in quarantaine. Anders dan veel Duitse deelstaten maakt Nederland vooralsnog geen uitzonderingen voor mensen met een partner of kinderen over de grens. “In Duitsland heb je een wet voor de corona-reisregels. In Nederland zijn de regels niet precies genoeg en daardoor juist te streng.”
Update 28 december: Sinds 28 december wordt een uitzondering gemaakt op de quarantaineregels voor mensen die geliefden, ouders of kinderen in Duitsland of België hebben bezocht. 

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’
© screenshot Nederlandwereldwijd.nl
Duitsland staat sinds 3 november op code oranje

Update 28-12-2020: Sinds vandaag staat op de website van de rijksoverheid:
Als u naar België of Duitsland reist vanwege een bezoek aan uw geliefde, aan uw echtgenoot, aan uw ouder of aan uw kind, bent u uitgezonderd van quarantaine. Deze uitzondering geldt alleen voor onze directe buurlanden (België en Duitsland). Als u vanuit België of Duitsland naar Nederland reist om uw ouder of kind te bezoeken, geldt de uitzondering ook.

‘Mag ons kleinkind van 9 jaar 1 nacht bij ons in Duitsland, direct over de grens, blijven logeren als wij haar zelf ophalen in Nederland?’
‘Mijn vriendin woont in Berlijn. Mag ik haar een paar dagen bezoeken?’
‘Net als veel anderen hier woont mijn vriendin in NRW. Nu begrijp ik dat bij thuiskomst in Nederland men in quarantaine moet. Ik vind dit om uitlopende redenen nogal onbegrijpelijk als het om een bezoek van max 24 uur zou gaan.’
Zomaar een greep uit de reacties op Duitslandweb bij ons overzicht van Duitse en Nederlandse reisregels in coronatijd.

Nederland heeft Duitsland 3 november op kleurcode oranje gezet en adviseert alleen noodzakelijke reizen te maken. Reizigers uit Duitsland moeten in Nederland 10 dagen in quarantaine. Er geldt geen uitzondering voor mensen die een negatieve coronatest kunnen laten zien. Ook wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt voor mensen die een partner, kinderen of ouders over de grens hebben die ze willen bezoeken, blijkt uit de informatie op de website van de overheid. 

Bij het Nederlandse reisadvies voor Duitsland staat een aantal uitzonderingen genoemd op de thuisquarantaine. Bijvoorbeeld voor transitverkeer, noodzakelijk werk, goederen- en personenvervoer, studie of deelname aan topsport. Tot slot is er de categorie ‘uitzonderlijk familiebezoek’. Daar staat vermeld: “het bezoek van een terminaal ziek familielid en het bijwonen van een begrafenis. De uitzondering is bedoeld voor eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden.”  

Duitse reisverordeningen

Mensen die de Nederlandse reisregels willen volgen zoals die op de website van de overheid staan, kunnen dus hun geliefde, kinderen of ouders over de grens niet bezoeken zonder in quarantaine te moeten. Tenzij die op sterven liggen. “Dat was even slikken”, zegt Mario Daniels (44). Hij is in augustus voor zijn werk bij het Duitsland Instituut vanuit Duitsland naar Amsterdam verhuisd en zijn vriendin uit Noordrijn-Westfalen zou afgelopen weekend bij hem langs komen. “In Noordrijn-Westfalen mogen partners elkaar 72 uur bezoeken zonder in quarantaine te hoeven. We gingen ervan uit dat Nederland soepelere regels zou hebben dan Duitsland. Ik bedoel, ik zie hier nog steeds in de supermarkt mensen zonder mondkapje. Maar met de reisregels blijken ze ineens strenger.”

Daniels is niet de enige met dit probleem. In Nederlands wonen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 350.000 mensen met een Duitse achtergrond. Velen van hen hebben familie of geliefden in Duitsland.

'De prijs die we nu privé moeten betalen, is wel erg hoog'

Duitsland heeft Nederland in oktober tot risicogebied verklaard. Daar heeft iedere deelstaat de quarantaineplicht in verordeningen vastgelegd. Ook is precies uitgewerkt voor welke situaties een uitzondering wordt gemaakt. De quarantaine is verplicht en wordt gecontroleerd, wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. 

In Nederland is dat anders. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat het om een reisadvies gaat. “Code oranje betekent alleen noodzakelijke reizen. Dus geen vakanties. Maar het is in Nederland aan mensen zelf om te bepalen welke reis noodzakelijk is. Het wordt niet gecontroleerd en er wordt niet op gehandhaafd.” 
Waarom zijn de uitzonderingen op de quarantaineplicht dan zo precies geformuleerd en zo beperkt?
“Daar gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet over. De thuisquarantaine is een medische maatregel”, laat de woordvoerster weten. Ze verwijst door naar het ministerie van Volksgezondheid, maar dat heeft laten weten door drukte de vraag nog niet te kunnen beantwoorden. 

 

Update 19-11-2020: Het ministerie van VWS heeft vandaag per mail aan Duitslandweb laten weten: "Voor mensen met een partner en/of familie over de grens geldt op dit moment geen uitzondering (op de thuisquarantaineregel - red). Dat is wel iets waar het kabinet naar kijkt. We hopen daar op terug te komen." Voor grenswerkers en grensstudenten is inmiddels wel een uitzondering gemaakt. Lees meer op de site van de rijksoverheid of lees de Kamerbrief van minister Hugo de Jonge.

'Regels volgen wel moeilijk zo'

Daniels belde vorige week met het corona-informatienummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De vrouw die ik sprak, wist het ook niet precies, maar ze ging het na. Ze zette me in de wacht en toen ze terugkwam, had ze de informatie die ik ook al op de site had gelezen: dat mijn vriendin 10 dagen in quarantaine moet als ze hier komt en ik als ik haar heb bezocht. ‘Ja’, zei die vrouw, ‘het is voor iedereen een moeilijke tijd.’”

Mogelijk duurt de code oranje van Nederland voor Duitsland nog weken of maanden, vreest Daniels. “Wanneer kan ik dan mijn vriendin weer zien? Of mijn ouders en vrienden?” Daniels en zijn vriendin willen de regels niet overtreden.

“In Duitsland heb je een wet voor de corona-reisregels. In Nederland zijn de regels niet precies genoeg en daardoor te streng”, zegt hij. “Dan heb je de neiging om zo’n advies niet op te volgen. Je moet een stimulans hebben om een regel te volgen. Maar dat is wel moeilijk zo. De prijs die we nu privé moeten betalen, is wel erg hoog.”

Reacties

Bassio - 20 december 2020 11:15

Om heel eerlijk te zijn...ik snap er momenteel niet veel van. Ik lees hier dat mensen hun geliefden al een tijd niet hebben gezien, terwijl ik wekelijks op en neer pendel naar Emden. Volgens mij ' mag ' je 48 uur bij partner zijn (ook naar een belletje naar de RIVM). Maar de vragen komen daarna... hoe lang moet ik in NL zijn om weer op nieuw af te reizen.. Ik ga van het ene huis naar het andere huis. En kom eigenlijk op een boodschap na weinig mensen tegen. Wie weet eigenlijk nu de regels?

Reageer
Marja Verburg Bassio - 21 december 2020 16:03

Volgens de website van de Nlse overheid moeten reizigers uit risicogebied (ook Duitsland) na terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Er gelden slechts heel weinig uitzonderingen. Partner- of familiebezoek vallen er niet onder. Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies#anker-coronavirus De Duitse deelstaten hebben hun eigen regels, zij staan partner- en familiebezoeken vaak wel toe, bv voor 72 uur. Mvg, de redactie

Hans van der Elst - 17 december 2020 20:41

Onze kinderen wonen in het buitenland, dochter in zuid-duitsland en zoon in zwitserland. Een bezoek daar niet mogelijk want wij moeten 10 dagen in quarantaine, dan kan ik mijn tandartspraktijk sluiten. Dit gaat zeker vaker en langer gebeuren en daar hebben wij geen zin in. Europa? Daar geloven wij al lang niet meer in.

Reageer
Dr. Dr. Müller - 11 december 2020 15:34

Nederland is echt grappig. Ik leef in Duitsland en ben ook duitser met Nederlandse moeder. Als ik inkopen ga in Nederland moet ik 10 dagen in quarantaine in Nederland. Hoe zal dat lukken, als ik in Duitsland woon en daar hoef ik niet in quarantaine.

Reageer
Paul - 2 december 2020 01:33

Mijn zoon van 12 is half duits half nederlands en woont bij zijn moeder in Freiburg. In de schoolvakanties haal ik hem altijd op. Dat betekent nu dat we in NL 10 dagen in quarantaine moeten en dat ik nadat ik hem teruggebracht heb, opnieuw 10 dagen in NL in quarantaine moet. Dat terwijl Baden Würtemberg redelijkerwijs uitzonderingen heeft op bezoek aan eerste/tweedegraads familieleden. Een vriend van mij is net terug van een cursus in berlijn en hoeft in NL NIET in quarantaine!

Reageer
Donka - 30 november 2020 16:40

Het is een nare tijd.. ik zit net zoals anderen hier ook in de situatie dat ik mijn vriend in Duitsland niet kan zien. Ik zag hem voor het laatst begin september met het idee dat we elkaar in oktober weer zouden zien voor mijn verjaardag en onze anniversary. Ik had toen niet verwacht dat ik hem het hele jaar niet meer zou zien.. Hoop dat het nog mogelijjk wordt om elkaar wel te zien. vind het ontzettend onduidelijk wat nou wel en niet mag. As if long distance wasnt hard enough already...

Reageer
Cindy Van Overloop - 27 november 2020 21:20

Ik ben een Nederlandse in Bremen en lid van de bibliotheek in Winschoten. Eigenlijk zou ik mijn boeken moeten terugbrengen vindt de klantenservice van de bibliotheek, maar ik mag de grens niet over zonder in Nld in quarantaine te gaan. 10 dagen: waar? En waarom? Ik breng slechts een bliksembezoek. Terug thuis in Bremen na een reisje van 1,5 uur in de auto zou ik 14 dagen in quarantaine moeten. Ik zou alle coronaregels aanhouden: mondkapje, afstand, geen andere acties.. wat moet ik doen?

Reageer
M.versteeg - 20 november 2020 22:58

Tja ik wil met kerst naar mijn broertje en zijn gezin in Duitsland gaan,ik zou dan de 24e in de avond weg gaan na het werk,en de 27e december op zondag avond weer weg gaan. Dan ben ik als ik goed reken minder dan 72 uur in Duitsland,Tja mijn reis zou dan niet als noodzakelijk worden gezien,maar eigen verandwoordelijkheid,ik houd mij verder aan de corona regels,Ik denk dan toch dat ik niks kwaads doe en een boete zou kunnen krijgen van de Duitse overheid?.

Reageer
Wiebke Pittlik M.versteeg - 23 november 2020 11:25

De regels verschillen per deelstaat. In onze veelgestelde vragen vindt u links naar de regels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Deelstaatreisregels

Jelle de Wit - 20 november 2020 12:25

Mag ik mijn pas geboren kleinkind bezoeken in Beieren?
Bedankt alvast voor uw reactie.

Reageer
Marja Verburg Jelle de Wit - 4 januari 2021 16:09

@mine: Nederland maakt sinds 28 december een uitzondering op de quarantaineregel voor mensen die partner, ouders of kinderen in Duitsland bezoeken. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine
Mvg, de redactie

mine Jelle de Wit - 1 januari 2021 15:43

Het probleem is , dat ze hier in Nederland strenger zijn dan de overheid in Duitsland,wat betreft quarantaine, alleen iemand die in Duitsland het vliegveld niet verlaat of het treinstation ,op doorreis, die hoeven niet in quarantaine, alle andere gevallen helaas wel als je je partner, moeder een weekendje wil zien.Uitzonderingen zijn ook voor mensen die daar zijn gaan voor studie, werk,zakelijk.. ik zit ook al sinds 4 november2020 met hetzelfde probleem.

Wiebke Pittlik Jelle de Wit - 20 november 2020 13:17

Voor zover we kunnen nagaan mag u max 72 uur op bezoek bij eerstegraads familie in Beieren, zonder dat voor u in Duitsland de quarantainemaatregelen gelden. Na terugkeer in Nederland moet u hier wel in quarantaine. Zie hier de verordening: https://www.gesetze-bayern.de/Content/Document/BayEQV/true?AspxAutoDetectCookieSupport=1. Verder geldt max 2 huishoudens bij elkaar, geen toeristische overnachtingen. Groet, de redactie

Florian Lenne Junginger - 19 november 2020 13:35

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2020/07/23/relatieverklaring-vrijstelling-inreisverbod-covid-19

Blijkt dat je met de Latrelatie regeling en dit formulier deze situatie kan oplossen. Ten minste wat liefdesrelaties aan gaat.

Reageer
Angelique Boyer Florian Lenne Junginger - 8 december 2020 20:56

@redactie: bedankt voor jullie reactie...hoop dat deze mogelijkheid er snel komt :)

Marja Verburg Florian Lenne Junginger - 8 december 2020 10:46

@Angelique: op 3 december heeft het ministerie van VWS aan de Twentse krant Tubantia laten weten dat de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor bezoek aan eerstegraads familieleden en geliefden in grenslanden wordt onderzocht: https://www.tubantia.nl/enschede/grensgeliefden-krijgen-mogelijk-uitzondering-van-quarantaine-advies~aa857dd1/
Mvg, de redactie

Angelique Florian Lenne Junginger - 7 december 2020 22:44

Kijkt het kabinet nog steeds naar evt. uitzonderingen mbt thuisquarantaine na een 'bezoek' aan/van de Duitse partner? Wil me graag aan de regels houden maar het wordt zo wel erg moeilijk :(

Marja Verburg Florian Lenne Junginger - 19 november 2020 16:33

@Florian Lenne Junginger: op de site van de Rijksoverheid staat expliciet dat EU-burgers gewoon naar NL mogen reizen. Het maakt niet uit wat het doel van de reis is, maar ze moeten als ze uit risicogebied komen wel in quarantaine. Het ministerie van VWS mailde ons vandaag dat er voor partners of familie over de grens nu geen uitzonderingen gelden op de thuisquarantaine, maar dat het kabinet er naar kijkt. Idd wordt in NL quarantaineregel niet gecontroleerd of gehandhaafd.
Mvg, de redactie

Florian Lenne Junginger Florian Lenne Junginger - 19 november 2020 14:21

Nou ja. Lijkt me sterk dat dit voor non EU landen geld, maar niet voor EU. Met "inreisverbod" word denk ik nu "code oranje" gelijkgesteld. Dus heeft naar mijn weten niets met EU te maken. Dit werd me ook aan te lefoon met de corona hotline van de Rijksoverheid zo uitgelegd, naar hand van mijn persoonlijke situatie(beiden EU burgers).

Ook werd door Rijksov gezegd dat onder normale omstandigheden(geen sympthomen, mondkapje op, wettelijk/normaal gedrag) men niemand tot quarantaine verplichten kan.

Marja Verburg Florian Lenne Junginger - 19 november 2020 14:00

Voor zover wij kunnen nagaan, geldt dit formulier voor mensen uit een land met een Europees inreisverbod. Voor EU-burgers en mensen uit het VK geldt in Nederland geen inreisverbod, ze mogen vrij naar Nederland reizen, maar moeten bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod
Mvg, de redactie

Dana - 18 november 2020 06:53

Dit is gek en verstoot ook tegen het grondrecht op vrijheid van beweging. Je mag je familie niet meer zien maar mensen van onbekende identiteit of van 35 kunnen zomaar hier komen. En dit bij geen bijzondere sterfelijkheid. Het meest erger ik me aan de aanwezigheid van militair en politie. Hoe zit het met criminelen vangen en grenzen op criminelen controleren? Waar is de proportionaliteit?

Reageer
Wiebke Pittlik Dana - 18 november 2020 10:37

Beste Dana, je mag je familie best zien, maar dan moet je een paar dagen in quarantaine. Net als ieder ander die uit risicogebied hierheen komt. Ik raad je aan om eens wat verhalen te lezen over de situatie in de ziekenhuizen en de verpleeghuizen, dan snap je misschien beter waarom maatregelen nodig zijn. Het leger is in Duitsland vooral ingezet om te helpen in de zorg. In de grensstreek wordt ook nog steeds gecontroleerd op criminaliteit.

Aangepast op 2020-11-18 11:27:08

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger