Duitslandweb logo Duitslandweb

Israëlische militairen trainen op Duits grondgebied

Kort nieuws - 17 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis betreden Israëlische soldaten vandaag Duits grondgebied voor een gezamenlijke militaire training met het Duitse leger. De legersamenwerking van beide landen is van grote symbolische waarde.

Aan de oefening doen onder meer nakomelingen van Holocaust-slachtoffers mee. "We hadden de indruk dat we voor het eerst in de geschiedenis naar Duitsland moeten komen, om de Duitsers te laten zien, hoezeer we ze waarderen", zo liet een Israëlische officier en kleinkind van een Holocaust-overlevende aan persbureau AFP weten. 

De gezamenlijke militaire oefening duurt een kleine twee weken. De Duits-Israëlische delegatie bezoekt daarnaast concentratiekamp Dachau, om ter nagedachtenis aan de Holocaust-slachtoffers een krans bij het herdenkingsmonumet te leggen.

Ook wordt de aanslag op de Olympische Spelen van München in 1972 herdacht. Bij deze aanslag werden elf Israëliërs door de Palestijnse splintergroepering Zwarte September gegijzeld. Uiteindelijk kwamen zeventien mensen om het leven. Ter nagedachtenis van deze aanslag vindt er een gezamenlijke vliegoefening van de Duitse en Israëlische luchtmacht plaats.

In de afgelopen jaren is de militaire samenwerking tussen beide landen sterk toegenomen. Eerder vonden er al uitwisselingen tussen militaire en geheime diensten plaats. Ook is de Duitse Luftwaffe al twee keer eerder in Israël geweest voor multinationale oefeningen. Lees meer bij die Welt en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger