Neelie Kroes benoemt Guttenberg tot adviseur
Duitse ex-minister krijgt tweede kans in Brussel

Achtergrond - 12 december 2011

Karl-Theodor zu Guttenberg wordt adviseur van de Europese Commissie op het gebied van internetvrijheid. Eerder dit jaar trad hij af als minister van Defensie omdat hij plagiaat had gepleegd in zijn proefschrift. Eurocommissaris Kroes, die hem als adviseur heeft aangetrokken, maakt dat niet uit. “Ik zoek talenten, geen heiligen.”

Neelie Kroes benoemt Guttenberg tot adviseur
© Europese Unie 2011
Zu Guttenberg en Kroes geven een persconferentie, 12 december 2011

Zu Guttenberg gaat zich namens de Europese Commissie inzetten voor de vrijheden van internetgebruikers, bloggers en cyberactivisten in totalitaire regimes. Hij moet de internetvrijheid op de agenda krijgen door de juiste gesprekken te voeren en een coördinerende rol te vervullen.

Hij doet dat op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes, die haar plannen vandaag samen met Zu Guttenberg in Brussel presenteerde.

Geen comeback

Nee, dit betekent geen politieke comeback, gaf Zu Guttenberg vanmiddag als antwoord op de vraag die volgens Spiegel Online door de massaal toegestroomde pers het meest werd gesteld. Hij krijgt ook geen geld voor zijn adviezen, alleen zijn reiskosten worden vergoed, voegde hij daaraan toe.

Zu Guttenberg was van februari tot en met november 2009 minister van Economische Zaken in het kabinet Merkel-I. In Merkel-II kreeg de populaire CSU’er de belangrijke post Defensie. Na zijn aftreden vertrok Zu Guttenberg deze zomer met zijn gezin naar de Verenigde Staten en trad daar in dienst van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS).

GuttenPlag Wiki

Ook Kroes kwam vanmiddag niet om vragen over Zu Guttenbergs persoon heen. “Ik zoek talenten, geen heiligen”, laat ze op haar blog weten. “Hij heeft twee ministeries geleid die voor dit thema relevant zijn.” Ook zegt Kroes op haar blog: "Als iemand de macht van internet begrijpt en zijn macht de politiek te controleren, dan is het Karl-Theodor – dat heeft hij ook zelf al gezegd."

In februari van dit jaar bleek  de jurist Guttenberg grote delen van zijn dissertatie, waarop hij in 2007 was gepromoveerd, te hebben de overgeschreven zonder bronvermelding. Internetgebruikers gingen massaal op zoek naar overgeschreven passages en publiceerden die op een speciale website GuttenPlag Wiki. Daarmee droegen ze mede bij aan zijn val. De website won in juni de gerenommeerde Duitse Grimme Online Award.

Volgens de initiator van GuttenPlag Wiki kon internet Guttenberg totnogtoe weinig schelen, schrijft het Hamburger Abendblatt. Over internetvrijheden zou hij zich vrijwel nooit hebben uitgelaten. Ook vindt de GuttenPlag-initiator, die anoniem wil blijven, het een probleem dat Zu Guttenberg blijft werken voor het Center for Strategic and International Studies: "Dat roept de vraag op wiens belangen hij daadwerkelijk behartigt." Over Guttenbergs persoonlijke ervaringen met de macht van internet zegt hij: "Als ik midden op straat ga staan en word aangereden door een auto, maakt me dat nog geen automonteur."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger