Is Turkije klaar voor toetreding?

Achtergrond - 1 december 2005

Figuur 6.2 "Vind je dat Turkije er klaar voor is om toe te treden, of dat er eerst nog veel verbeterd moet worden?"

Vanuit de Europese Unie is er altijd kritiek geweest op Turkije dat het land nog niet toe kon treden omdat er nog stevige hervormingen zouden moeten worden doorgevoerd op het gebied van mensenrechten voor gevangenen, rechten voor culturele minderheden als de Koerden, de macht van het leger en hervormingen van het economisch stelsel. Zien jongeren in Nederland en Duitsland dit ook als een probleem?


Jongeren hebben over het algemeen een redelijk uitgesproken mening over de vraag of Turkije klaar is om toe te treden of dat er nog eerst veel verbeterd moet worden. Bij 43 procent van de Turkse jongeren in Duitsland en bij 52 procent van de Turkse jongeren in Nederland luidt het antwoord dat Turkije wél klaar is om toe te treden. Die mening wordt door slechts weinig autochtone en andere allochtone jongeren gedeeld, tussen de 11 en 15 procent van hen vindt ook dat Turkije klaar is. Bijna de helft van de Duitse autochtone en andere allochtone jongeren, en zelfs 60 procent van de Nederlandse autochtone en andere allochtone jongeren vindt dat er eerst nog wel het een en ander zal moeten verbeteren. Dat vindt ook 36 procent van de Turkse jongeren in zowel Nederland als Duitsland.

In Duitsland geeft verder rond de 30 procent van alle jongeren aan het niet te weten of Turkije klaar is voor toetreding. In Nederland is dat ongeveer 22 procent van de jongeren. Slechts 6 procent van de Nederlandse Turkse jongeren geeft aan het niet te kunnen beoordelen, in Duitsland is dat aantal ruim twee keer zo groot.

Het standpunt van jongeren over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, zoals dat in het vorige hoofdstuk aan de orde kwam, hangt samen met hun inschatting of Turkije klaar is om toe te treden. De jongeren die menen dat er nog veel verbeterd moet worden in Turkije, zijn ook tegen het Europese lidmaatschap van het land. Met name de jongeren die menen dat Turkije klaar is voor toetreding zijn ook vóór die toetreding. De jongeren die niet weten of Turkije klaar is om toe te treden weten vaak ook niet wat ze moeten vinden van een eventuele toetreding van Turkije.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger