Duitslandweb logo Duitslandweb

Elite-eenheid KSK moet op de schop door extremisme-probleem

Kort nieuws - 30 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De elite-eenheid KSK van het Duitse leger heeft een probleem met rechts-extremisme binnen de eigen gelederen. Volgens de militaire inlichtingendienst MAD gaat het niet om incidenten, maar is er een structureel probleem en moet de dienst gereorganiseerd worden. 

De MAD verdenkt ongeveer 20 leden van de elite-eenheid van 'overdreven pattriotisme zonder verbondenheid aan de grondwet of aan de staat', zoals MAD-hoofd Christof Gramm maandag in het parlement zei. Ook de minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, heeft aangekondigd dat ze de bezem door het ongeveer 1500-man sterke legeronderdeel wil halen. Ze heeft een werkgroep ingesteld en presenteert naar verwachting woensdag maatregelen.

Eerder deze maand had een KSK-officier een brandbrief geschreven aan de minister, die uitlekte in de media. Volgens de officier wordt rechtsextremisme bij de KSK getolereerd en verhuld.

Rechts-extremisme is niet alleen bij de KSK een probleem, maar in het hele leger. Gramm sprak van 'een nieuwe dimensie'. De dienst heeft 600 verdachten in het vizier. Spiegel meldde maandag dat bij een verdachte reservist een lijst met privégegevens en adressen van prominente politici is gevonden. Lees meer bij Tagesschau

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak vorige week bij de Nieuws BV op Radio 1 over rechts-extremisme in het leger en de politie. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger