Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw schandaal om extreemrechtse soldaat met illegale wapens

Kort nieuws - 2 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse leger heeft opnieuw te maken met een schandaal rond een extreemrechtse soldaat die illegaal wapens in zijn bezit heeft. Vorig jaar bleek een militair van de elite-eenheid KSK gestolen munitie van de Bundeswehr en nazi-memorabilia in zijn tuin te bewaren. Nu gaat het om een vrijwillige soldaat in Hessen, bij wie een illegaal wapenarsenaal en extreemrechtse politieke propaganda is gevonden.

De politie in Hessen vond bij een inval bij de soldaat (21), zijn broer (20) en hun vader (63) in Glashütten (Hessen) afgelopen weekend wapens, munitie, een handgranaat - waarschijnlijk uit voormalig Joegoslavië - andere explosieven en een manifest met de titel 'Hoe je de macht in Duitsland zou kunnen overnemen', melden Duitse media. De man zou bereid zijn geweest tot geweld en de Bondsdag en de bondsregering in het vizier hebben gehad. Ook zou een bunker op het terrein van de familie zijn gevonden. De soldaat zou actief zijn geweest in dubieuze chatgroepen en opgevallen zijn door xenofobe uitspraken. Hij is vrijwillig in dienst bij de Bundeswehr in Pfullendorf (Baden-Württemberg).

De soldaat, zijn broer en zijn vader zijn alledrie gearresteerd. Hen wordt ten laste gelegd illegaal wapens en munitie te hebben vezameld en zich 'in extreemrechtse wijze te hebben geuit', aldus het Openbaar Ministerie en de recherche in Hessen. Ze worden verdacht van haatzaaien en overtreding van de explosieven-, wapen- en oorlogswapenwet. 

De zaak staat niet op zichzelf. Het aantal extreemrechtse voorvallen bij het Duitse leger is in 2020 gestegen naar 229, 32 meer dan in 2019. De militaire inlichtingendienst MAD heeft bovendien 477 nieuwe verdenkingen gemeld, dat zijn 363 gevallen meer dan in 2019. Vorig jaar bleek dat bij de elite-eenheid KSK in Baden-Württemberg tienduizenden kogels en ook explosieven en handgranaten werden vermist. In de tuin van een van de elitesoldaten werden toen een geheim wapendepot en nazi-memorabilia gevonden. De soldaten konden daarna - tegen alle regels in - gestolen munitie anoniem inleveren. Vorige week bleek dat de top van het ministerie van Defensie daarvan op de hoogte was. Lees meer bij tagesspiegel.de, Süddeutsche.de en RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger