Uitleg over de thema's van de stellingen

Achtergrond - 1 november 2005

BTW
Net als in Nederland bestaan in Duitsland twee BTW-tarieven. Het lage BTW-tarief is 6 procent. Dit tarief geldt voor artikelen die tot de basisbehoeften worden gerekend, zoals levensmiddelen. Het BTW-tarief op alle andere artikelen ligt bij 16 procent.

De StemWijzer werkt met korte stellingen die in principe zelfverklarend zijn. Wil je meer weten over de thema's van de stellingen dan vind je hier een korte uitleg. Vragen over de inhoud van de StemWijzer Duitsland kun je mailen naar redactie@duitslandweb.nl. Vragen over de methode kun je mailen naar stemwijzer@stemwijzer.nl.

Collegegeld

Tot nog toe hoefden studenten in Duitsland geen collegegeld betalen. In sommige door de CDU/CSU geregeerde deelstaten is echter sinds kort collegegeld ingevoerd.

Dienstplicht

In Duitsland moeten alle mannen van achttien jaar verplicht het leger in of een vervangende dienstplicht vervullen.

Homohuwelijk

Homoseksuele paren kunnen in Duitsland weliswaar trouwen, maar hebben niet dezelfde rechten als getrouwde heterostellen op het gebied van adoptie, erfrecht en belastingen.

Kernenergie

Op dit moment zijn in Duitsland nog zeventien kerncentrales actief. De huidige rood-groene regering heeft besloten om rond 2020 de laatste kerncentrale te sluiten.

Onderwijsbeleid

Onderwijsbeleid is in Duitsland aangelegenheid van de deelstaten. Sommige partijen willen dat de landelijke overheid meer zeggenschap krijgt.

Ouderschapsverlof

In Duitsland bestaat het recht op drie jaar ouderschapsverlof, waarvan men twee jaar recht heeft op een kleine financiële bijdrage, het zg. Erziehungsgeld.

Referenda

De Duitse grondwet staat geen referendum op landelijk niveau toe. Referenda mogen alleen in de deelstaten en gemeenten worden gehouden.

Snelheidslimit

In principe geldt in Duitsland geen snelheidslimiet op de snelwegen, behalve waar dit staat aangegeven.

Statiegeld op blikjes

In Duitsland geldt op drankverpakkingen die niet kunnen worden hergebruikt, zoals blikjes, een verplichte statiegeldregeling, de Dosenpfand.

Stemrecht

Iedere Duitse staatsburger vanaf achttien jaar mag in Duitsland stemmen.

Studiefinanciering

De huidige studiefinanciering bestaat uit een vast bedrag, waarvan een deel wordt afgetrokken. Dat deel is gebaseerd op het netto-inkomen van de student en beide ouders.

Ziektekostenverzekering

Op dit moment kent Duitsland een onderscheid tussen ziekenfonds en particuliere verzekeringen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger